Domstol avviser Pistorius-anke

Oscar Pistorius, her avbildet i retten i juni, er dømt til seks års fengsel for å ha drept kjæresten. En domstol har nå avvist påtalemyndighetens begjæring om anke. Foto: Reuters / NTB scanpix
Oscar Pistorius, her avbildet i retten i juni, er dømt til seks års fengsel for å ha drept kjæresten. En domstol har nå avvist påtalemyndighetens begjæring om anke. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sørafrikansk høyesterett har avvist påtalemyndighetens begjæring om å anke den seks år lange dommen mot drapsdømte Oscar Pistorius. Dermed er dommen rettskraftig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pistorius ble 6. juli dømt til seks års fengsel for å ha drept kjæresten Reeva Steenkamp i 2013. Dommen var mildere enn ventet, og påtalemyndigheten begjærte ankebehandling.

Fredag ble ankeforsøket avvist av dommer Thokozile Masipa, den samme dommeren som avsa dommen i juli. Dommen er nå dermed rettskraftig.

– Begjæringen om å anke dommen er avvist, sa hun.

Krevde 15 år

Påtalemyndigheten mente at en annen dommer enn Masipa ville ha kommet til en annen konklusjon.

– Dommen på seks års fengsel er sjokkerende formildende og svært upassende, sa statsadvokat Gerrie Nel.

Høyesterett omgjorde den opprinnelige dommen i 2014 mot Pistorius for uaktsomt drap til forsettlig drap, og aktor ba om 15 års fengselsstraff.

Fra OL-helt til drapsdømt

Den 29 år gamle friidrettsstjernen og paralympic-gullmedaljevinneren ble pågrepet etter at kjæresten ble funnet drept på badet hans i Pretoria.

Retten kom fram til at den amputerte idrettshelten hadde skutt og drept kjæresten, en modell og jusstudent, tidlig på morgenen på valentinsdagen 14. februar 2013. Pistorius har selv forklart at han forvekslet henne med en innbruddstyv da han skjøt fire skudd gjennom døren på baderommet.

Personvernpolicy