Etterskjelv ryster overlevende i Italia

Et kraftig etterskjelv har rystet innbyggere og hjelpearbeidere som tviholder på håpet om å finne overlevende i ruinene i Italia. 250 mennesker er funnet døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen etter jordskjelvet som forvandlet flere landsbyer i nordlige deler av Italia til ruinhauger, fortsetter det vanskelige arbeidet med å lete etter ofre i bygningsmassene.

Myndighetene venter fortsatt at tallet på døde kommer til å stige betydelig, advarer Immacolata Postiglione i det italienske sivilforsvaret.

På en pressekonferanse i Roma torsdag ettermiddag opplyste hun at 365 mennesker får sykehusbehandling etter jordskjelvet. 250 mennesker er bekreftet omkommet, mange av ofrene er barn.

Les også: Tallet på døde fortsetter å stige i Italia

Panikk

Torsdag ble Amatrice, en av de hardest rammede byene, rammet av et kraftig etterskjelv med en styrke på 4,3. Flere bygninger som allerede hadde slått sprekker, raste sammen, veier ble stengt, og rystelsene forårsaket panikk blant mange i den sterkt pregede småbyen.

Siden onsdagens jordskjelv, som hadde en styrke på 6,2, er det registrert minst 470 etterskjelv i Italia.

Brannmannskaper og hjelpearbeidere med redningshunder fortsatte torsdag den vanskelige letingen i ruinene. Sementblokker, steiner og metall ble løftet fra ruinene av bolighus på jakt etter liv.

Les også: Kappløp med tiden for jordskjelvrammede

Tviholder på håpet

Ikke siden onsdag kveld har hjelpemannskapene meldt om funn av overlevende i de rammede landsbyene i fjellområdene mellom regionene Umbria, Lazio og Marche. Men de nekter å gi opp håpet om å finne flere mennesker i live i ruinene.

– Vi kommer til å jobbe resolutt frem til den siste personen er funnet og sørge for at ingen er fanget, sier talsmann Lorenzo Botti for et av redningsteamene.

Etter jordskjelvkatastrofen i den italienske byen L'Aquila i 2009, ble én person hentet ut i live 72 timer etter skjelvet.

I Amatrice ble redningsmannskaper tilkalt da ropene om hjelp hørtes fra en elleve år gammel gutt. Men da han ble hentet ut av ruinene noen timer senere, var gutten død.

Les også: Øyenvitne: – Det var som et tog som kom mot oss

Hjemløse

Det tok onsdag lang tid før redningsmannskapene nådde frem til flere av bygdene, delvis på grunn av vanskelig tilgjengelig beliggenhet. Torsdag er totalt 6.000 redningsmannskaper i det rammede området, opplyser det italienske sivilforsvaret.

Amatrice har rundt 2.500 fastboende, men denne uken var det mange besøkende der under en årlig matfestival. Det var mange sommerturister også andre steder i de rammede regionene, og det finnes ikke noe klart anslag på hvor mange som er savnet. Utenriksdepartementet i Romania har opplyst at fem borgere er bekreftet omkommet, mens flere andre er savnet.

Mange har mistet hjemmene sine i de verst rammede småbyene Amatrice og Accumoli, rundt ti mil nordøst for Roma, samt Pescara del Tronto, drøyt 2 mil lenger øst.

Les også: Se bildene fra ødeleggelsene etter jordskjelvet i Italia

Løfter fra Renzi

Statsminister Matteo Renzi besøkte onsdag jordskjelvområdet.

– Dette er grenseløs smerte, sa han.

Renzi lover en storstilt gjenoppbygging som vil gjøre det mulig for innbyggerne å fortsette å bo i lokalsamfunnene.

Anslagsvis 70 prosent av alle bygninger i Italia oppfyller ikke dagens krav til jordskjelvsikring. Hver gang det finner sted et nytt stort skjelv, legges det frem forslag om forbedringer, men disse hindres av Italias famøse byråkrati, manglende finansiering og den enorme oppgaven det vil være å sikre tusenvis av gamle byer.

Les også: – Sengen vandret gjennom rommet

Personvernpolicy