Øyenvitne: – Det var som et tog som kom mot oss

Folk lå og sov da det kraftige jordskjelvet rammet sentrale deler av Italia. – Huset begynte å riste, og lyden var så voldsom at det hørtes ut som et tog, forteller et øyenvitne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Emma Tucker er redaktør i den britiske avisen The Times og var på ferie i området da skjelvet inntraff i halv fire-tiden natt til onsdag. Hun opplevde at det varte i om lag 20 sekunder, og det ble etterfulgt av et kraftig etterskjelv omtrent 20 minutter senere.

– Det ble helt mørkt, veldig kaldt. Ingen i vår gruppe hadde den minste peiling på hva vi skulle foreta oss ved et jordskjelv, sier Tucker til BBC.

120 personer er nå bekreftet døde i jordskjelvet som rammet Italia natt til onsdag, opplyser italienske myndigheter. Ifølge BBC var 150 mennesker savnet onsdag ettermiddag, og tallet på døde kommer trolig til å stige.

Kraftig etterskjelv

– Vi lå og sov midt på natten da jordskjelvet inntraff. Huset begynte å riste, og det ble bare mer og mer intenst. Lyden var voldsom, som om det var et tog som kom mot oss, forteller Tucker.

Hun forteller at huset de befant seg i, var 150 år gammelt nyrenovert gårdshus.

– Strømmen ble borte. Vi ante ikke hva vi skulle gjøre. Vi gikk først tilbake til sengene våre, men så kom et etterskjelv som var enda mer voldsomt. Da gikk vi ut. Det var veldig kaldt, og vi pakket oss inn i tepper. Det kom mange etterskjelv, forteller Tucker.

– Da lyset kom, så vi de enorme skadene. Det var sprekker i veggen, og pipa hadde ramlet ned. Vi er 80 kilometer fra episenteret. Jeg kan bare tenke meg hvordan det ser ut der, sier hun.

Bakgrunn: Dødstallene stiger etter jordskjelv i Italia: – Halve byen er borte

Sengen vandret

Innbyggere i de jordskjelvrammede småbyene og landsbyene forteller hvordan de ble vekket av rystelsene og om senger som nærmest hoppet bortover soveromsgulvet.

– Det var veldig kraftig. Det var som om sengen vandret tvers gjennom rommet med oss oppi, sier Lina Mercantini i byen Ceselli til Rainews 24.

– Alt har falt sammen. Hus og alt annet har kollapset. Alt er ødelagt, sier Eraldo Di Giacomo i byen Amatrice.

Olga Urbani fra byen Scheggino beskriver jordskjelvet som redselsfullt.

– Veggen revnet, og alle bøkene falt ned fra hyllene, sier hun til Reuters.

– Sengene ristet sidelengs

Britiske Eve Reed ferierer i en gammel gårdsbygning i området og lå og sov sammen med familien da jordskjelvet rammet. Også hun forteller om senger som ristet.

– Vi ble alle vekket opp fra dyp søvn. Sengene ristet sidelengs. Jeg forsto ikke med en gang hva som foregikk, men andre i familien skjønte hva som hadde skjedd, sier Reed til BBC.

Hun forteller at taket på et av badene ramlet ned. Også hun forteller om en lang rekke etterskjelv, mange av dem kraftige.

– Det har vært ganske mange etterskjelv – seks-sju relativt store. Det har også vært mange små skjelv som vi merket fordi glass klirret og andre ting beveget seg.

Personvernpolicy