Dødstallet stiger etter jordskjelvet i Italia:

Minst 120 døde i jordskjelvet i Italia

Dødstallene fortsetter å stige etter jordskjelvet som rammet Italia natt til onsdag. Så langt er 120 mennesker bekreftet omkommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidet med å finne flere overlevende i ruinene pågikk for fullt hele onsdag, men redningsarbeiderne kjemper mot klokken.

Statsminister Renzi kunngjorde på en pressekonferanse onsdag kveld at 120 mennesker så langt er bekreftet døde. Men mange er fortsatt savnet, og italienske myndigheter sier tallet på omkomne vil stige.

Det letes etter mennesker i sammenraste bygninger og ruiner i de hardt rammede landsbyene Accumoli di Rieti og Pescara del Tronto og småbyen Amatrice i det sentrale Italia.

Kappløp med tiden

Mange av de døde er barn, ifølge helseminister Beatrice Lorenzin.

Hvor mange mennesker som befinner seg under sammenraste hus og bygninger, er det ingen som vet.

På en benk i fjellandsbyen Illica sitter brødrene Guido og Domenico Bordo rastløse og venter. Under et sammenrast hus like ved ligger søsteren og mannen hennes. Trolig døde.

– Så snart vi hørte nyheten om skjelvet, dro vi hit. Vi har ringt og ringt til søsteren vår, men hun svarer ikke, sier 69 år gamle Guido skjelvende til nyhetsbyrået AFP.

En redningshund markerer ved et sammenrast hus. Men den bjeffer ikke.

– Det betyr nok dessverre at den som ligger her, sannsynligvis er død, sier en Daniela Romanato, en tidligere brannkvinne som bistår i redningsarbeidet.

Kamp mot klokken

Hjelpearbeidere kjemper nå mot klokken for å grave ut overlevende etter at jordskjelvet midt på natten, uten forvarsel, rammet de nordlige delene av Italia og la en rekke landsbyer i fjellområdene mellom regionene Umbria, Lazio og La Marche nærmest i grus.

Spesielt hardt rammet er byene Amatrice, Accumoli, Illica, Pescara del Tronto og Ascoli Piceno.

Skjelvet, som hadde en styrke på 6,2, kunne merkes fra Bologna i nord til Napoli i sør. Det ble etterfulgt av et kraftig etterskjelv med styrke 5,5 om lag én time senere, samt flere mindre skjelv.

I flere av landsbyene tok det lang tid før redningsmannskapene nådde frem. I Illica måtte innbyggerne som lå fastklemt i ruinene vente i flere timer på de første redningsmannskapene

Se video: Se dronevideo fra skjelvområdet

– Finnes ikke mer

Så langt er det funnet 35 omkomne i Amatrice, som ligger rundt 100 kilometer nordøst for Roma.

– Halve byen er borte. Det er ofre, så mange mennesker, under ruinene, sier ordfører Sergio Pirozzi.

Veiene inn og ut av byen er stengt, og en bro står i fare for å kollapse, forteller han. Det har gjort det vanskeligere for redningsmannskapene å komme frem.

En av de få historiske bygningene som står igjen i Amatrice, som er et populært turistmål, er byens klokketårn fra 1300-tallet.

I Pescara del Tronto kan ødeleggelsene være enda mer omfattende.

– Landsbyen finnes ikke mer. Nesten alle husene har rast sammen, sier ordfører Aleandro Petrucci. – Dette er en katastrofe, sier han.

Folk som opplevde skjelvet, forteller at lyden var voldsom.

– Det ble bare mer og mer intenst, som om det var et tog som kom mot oss, sier redaktør Emma Tucker i den britiske avisen The Times. Hun var på ferie i området da huset begynte å riste ved halv fire-tiden natt til onsdag.

Fakta om jordskjelvet i Italia

• Et jordskjelv med styrke 6,2 rammet sentrale deler av Italia klokken 3.36 natt til onsdag.

• Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS var det et forholdsvis grunt skjelv, med en dybde på rundt 10 kilometer.

• En time etter det første skjelvet, inntraff et etterskjelv med en styrke på 5,4.

• Byen Amatrice i provinsen Rieti, rundt 130 kilometer nordøst for Roma er blant de hardest rammede områdene.

• Ordføreren i Amatrice sier halve byen er ødelagt.

En mann bæres bort etter å ha blitt reddet ut av en sammenrast bygning i live i Amatrice etter jordskjelvet i Italia. Foto: Remo Casilli / Reuters
En mann bæres bort etter å ha blitt reddet ut av en sammenrast bygning i live i Amatrice etter jordskjelvet i Italia. Foto: Remo Casilli / Reuters

– Reiser for å gråte

Onsdag ettermiddag kom hjelpemannskaper med hunder og tungt utstyr frem til de hardest rammede områdene, mens teltbyer og provisoriske kjøkken til de overlevende begynte å reise seg.

Også Italias statsminister Matteo Renzi dro til områdene onsdag ettermiddag.

– Jeg reiser for å gråte og for å handle, sa Renzi på en pressekonferanse tidligere på dagen, der han takket alle som har lett med bare hendene etter overlevende i ruinene.

– Vi skal ikke la noen stå alene – ingen familier, ingen landsbyer. Vi skal arbeide slik at vi kan finne folk i live i ruinene, slik at vi kan gi håp til alle disse menneskene, lover han.

Også EU-kommisjonens krisesenter følger situasjonen tett og har allerede vært i kontakt med Italia for å se hvordan EU kan bidra.

Ventet

Jordskjelveksperter er ikke overrasket over at Italia igjen er rammet av et jordskjelv. I 2009 ble L'Aquila, som ligger bare 75 kilometer unna nattens skjelv, rammet av et skjelv som kostet nærmere 300 mennesker livet og gjorde 50.000 andre hjemløse.

– Der det har vært jordskjelv vil det også komme jordskjelv i fremtiden. Så enkelt er det, sier Dominik Lang ved det seismologiske observatoriet NORSAR på Kjeller til NTB.

Se amatørvideo av ødeleggelsene i Amatrice:

Personvernpolicy