75 pågrepet i europeisk aksjon mot barneovergrep

Politi i 28 europeiske land, deriblant Norge, har gjennomført en storaksjon mot et nettverk som deler overgrepsbilder av barn. Totalt 75 personer er pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Operasjon dagslys» startet med et tips til Europol fra sveitsisk politi i fjor. Siden er et stort nettverk med kriminelle som er involvert i seksuelt misbruk av barn, blitt avslørt, opplyser talsperson Claire Georges i det europeiske politisamarbeidet.

– Etterforskningen varte i over et år, basert på den sveitsiske informasjonen som førte til at 611 «etterretningspakker» ble sendt til 26 av EUs medlemsland, sier hun.

Også Norge og Sveits deltok i aksjonen. De såkalte etterretningspakkene inneholder detaljert informasjon om mistenkte og kan for eksempel omfatte IP-adresser.

Georges bekrefter at gjerningsmennene i flere av sakene har operert på det såkalte mørke nettet og brukt krypteringsverktøyet Tor for å skjule sin identitet.

Detaljer fra politirazziaene i de enkelte landene nevnes ikke i pressemeldingen fra Europols hovedkvarter i Haag. Men italiensk politi sier i en separat melding at mange av dem som ble pågrepet der, ikke var kjent for politiet fra før.

Personvernpolicy