Obama ber amerikanere hjelpe Louisianas flomofre

Barack Obama forsvarte regjeringens håndtering da han besøkte flomrammede områder i Louisiana. Presidenten ber alle amerikanere bidra som best de kan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obama har fått kritikk fordi han ikke umiddelbart reiste til sørstaten da krisen var et faktum for halvannen uke siden.

Da han tirsdag besøkte Baton Rouge, forsøkte presidenten å forsikre tusenvis av flomrammede innbyggere om at regjeringen prioriterer å hjelpe dem.

Iført fjellsko og med oppbrettede skjorteermer troppet Obama opp blant ruinene av ødelagte hjem i noen av de hardest rammede områdene i Louisiana.

Han lovet delstatens innbyggere at de skal få all den hjelpen de trenger, også etter at TV-journalistene har reist.

– Jeg ber alle amerikanere om å gjøre det dere kan for å hjelpe familier og lokalt næringsliv opp på beina igjen, sa Obama, som oppfordret folk til å melde seg som frivillige og å støtte hjelpeorganisasjoner som Røde Kors.

Bakgrunn: Unntakstilstand i Louisiana etter flom

Ber Obama om hjelp

Louisianas guvernør John Bel Edwards hadde imidlertid en lang liste med forespørsler til Obama.

Demokraten ba blant annet presidenten om å redusere delstatens andel av flomkostnadene fra 25 til 10 prosent. Han ber også om at den føderale regjeringen tar regningen for nasjonalgardens utplassering som følge av katastrofen.

13 mennesker omkom som følge av uværet, og over 100.000 mennesker har søkt om å få krisehjelp fra regjeringen.

Les også: Titusener berget fra oversvømmelser i Louisiana

Kritikk mot Obama

Obama har fått kritikk for ikke å ha avbrutt den to uker lange ferien med familien i Martha's Vineyard i Massachusetts slik at han kunne se ødeleggelsene med egne øyne.

Presidentens manglende tilstedeværelse har skapt debatt, mens Det hvite hus har svart med å understreke at det aller viktigste for de flomrammede er at Obama-administrasjonen har bidratt effektivt for å hjelpe.

– Det er flotte folk som bor her nede. De bør ikke trenge å gjøre det alene, sa Obama under tirsdagens besøk.

Les også: Minst fire døde etter flom i USA

Katrina

Den kraftige nedbøren i Louisiana startet 11. august. På få dager hadde det falt 790 mm nedbør i deler av den lavtliggende delstaten, og snart var flere tusen hjem oversvømt.

Flommen har vekket til live vonde minner om orkanen Katrina og katastrofen i New Orleans for elleve år siden. Bildene av daværende president George W. Bush som betraktet skadene fra vinduet i Air Force One sto igjen som et symbol på den massive kritikken av Washingtons manglende respons.

Les også: Ytterlige tre omkom i uvær i USA

EVAKUERT: Huseier Paul Labatut måtte evakuere huset da vannet kom inn i huset. Foto: Jonathan Bachman (Reuters / NTB scanpix)
EVAKUERT: Huseier Paul Labatut måtte evakuere huset da vannet kom inn i huset. Foto: Jonathan Bachman (Reuters / NTB scanpix)

Clinton venter

Da republikanernes presidentkandidat Donald Trump besøkte Baton Rouge og møtte flomofre fredag, benyttet han anledningen til å kritisere Obamas fravær.

– Ærlig talt, Obama må komme seg av golfbanen og ned hit, sa Trump.

Obama avviser kritikken.

– Dette er ikke for fotografenes skyld. Det handler om å sørge for at folk fortsatt får den hjelpen de trenger om én, tre, seks måneder, sa presidenten tirsdag.

Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton har på sin side varslet at hun vil besøke Louisiana først når valgkampen ikke lenger kan forstyrre hjelpearbeidet.

Les også: Terror, streik og flom rammer turismen i Frankrike

FLOM: Arbeidet med å rydde opp etter flommen har startet, men mye gjenstår. Foto: Jonathan Bachman (Reuters / NTB scanpix)
FLOM: Arbeidet med å rydde opp etter flommen har startet, men mye gjenstår. Foto: Jonathan Bachman (Reuters / NTB scanpix)

Personvernpolicy