Politiet frykter hevnangrep etter drap på åtteåring i Göteborg

Ingen er pågrepet eller mistenkt etter eksplosjonen. Politiet undersøkte mandag morgen leiligheten og området rundt.
Ingen er pågrepet eller mistenkt etter eksplosjonen. Politiet undersøkte mandag morgen leiligheten og området rundt. Foto: Björn Larsson Rosvall/tt / NTB scanpix

Ingen er foreløpig pågrepet etter at en britisk åtteåring ble drept da en håndgranat ble kastet inn i en leilighet i Göteborg. Politiet håper å pågripe gjerningspersonen før det kommer et hevnangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensk politi tror at det kan ha vært snakk om et gjengrelatert hevndrap, skriver Göteborgs-Posten. De ber nå om tips fra allmennheten og frykter at gjengkrigen trappes ytterligere opp hvis de ikke greier å oppklare saken innen kort tid.

Åtteåringen lå og sov da håndgranaten ble kastet inn i leiligheten i drabantbyen Biskopsgården natt til mandag. Han var bosatt i Birmingham i Storbritannia og var på besøk hos nære slektninger da angrepet skjedde. Ifølge politiet var det minst fem barn og flere voksne i leiligheten. De andre i leiligheten slapp fra det med lettere skader.

Gutten var på ferie med sin mor og to søsken, opplyser faren.

– Han var en skjønn gutt, en nydelig gutt. Han var så godt likt på skolen, og han jobbet virkelig med skolearbeidet. Han ønsket å gjøre det bra i livet uten å ta noen dårlige avgjørelser, sier faren til avisen.

Bakgrunn: Åtteåring drept håndgranat-angrep mot boligblokk

– Avskyelig

En mann som var oppført på adressen i Biskopsgården, er tidligere dømt for drap. Drapene skjedde under et angrep mot Vår Krog & Bar i Göteborg i mars 2015. To unge menn ble skutt og drept da flere maskerte personer stormet utestedet og begynte å skyte. Politiet betegnet angrepet som en ren likvidering.

Thomas Fuxborg, talsmann for politiet, opplyser at etterforskningen tar utgangspunkt i at drapet natt til mandag var gjengrelatert.

– Det kunne ha endt enda verre. Dette er avskyelig. Fra utsiden kan man ikke vite hvem eller hvor mange som befinner seg i leiligheten. At det rammer en åtteårig helt uskyldig gutt, er avskyelig, sier Fuxborg.

Hvis politiets hypotese stemmer, er det andre gang at den pågående gjengkrigen tar livet at et barn. I fjor døde fire personer, deriblant ei fire år gammel jente, da en bil eksploderte i Torslanda utenfor Göteborg. Etterforskningen pågår fortsatt. En 21-åring har vært pågrepet, men ble senere løslatt.

– Det finnes koblinger mellom de to sakene selv om de ikke henger direkte sammen. Men det er klart at jeg kommer til å følge denne etterforskningen nøye, sier aktor Stina Lundqvist til TT.

– Boområdet viktig

Amir Rostani, som er tilknyttet universitetet i Stockholm og forsker på gjengrelatert kriminalitet, tror at det bare er et tidsspørsmål før det kommer en ny hevnaksjon i Göteborg.

– Selv om det ikke skjer noe med én gang, så kommer det til å skje noe på lengre sikt, sier han.

Noen reell opptrapping tror Rostani imidlertid ikke at det blir.

– En opptrapping innebærer at det går til et nytt og høyere nivå. Problemet i Göteborg og særlig i visse områder som på Hisingen, er at situasjonen har vært alvorlig lenge, sier han.

Gjengene som nå ligger i krig med hverandre, er løst sammensatt og har en relativt uformell organisasjon, mener Rostani.

– Dette er grupperinger med geografisk tilknytning. Boområdet er viktig for dem, og de opererer i miljøet der de lever, sier han.

Personvernpolicy