– Dutertes krig mot narkotika har kostet 1.800 liv

Filippinenes president Rodrigo Duterte er i gang med sin krig mot narkotika og annen kriminalitet. Foto: Lean Daval / Reuters / NTB scanpix
Filippinenes president Rodrigo Duterte er i gang med sin krig mot narkotika og annen kriminalitet. Foto: Lean Daval / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det er registrert nesten 1.800 narkotikarelaterte drap på Filippinene siden Rodrigo Duterte overtok som president for sju uker siden, skriver Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet er ifølge Reuters betydelig høyere enn tidligere anslag. Mandag forklarte Filippinenes nasjonale politisjef, Ronald Dela Rosa, at 712 narkolangere og -brukere er blitt drept i politioperasjoner siden 1. juli.

I tillegg etterforsker politiet 1.067 andre narkotikarelaterte drap, sier Dela Rosa, uten å komme med flere detaljer. Siden Duterte tok makten i slutten av juni, har han flere ganger bedt både politiet og vanlige innbyggere om å drepe narkotikaselgere, andre kriminelle og rusmisbrukere.

FN-kritikk

FN har anklaget Duterte for brudd på folkeretten, og i helgen gikk presidenten kraftig til motangrep på organisasjonen.

– Kanskje vi bare må ta en avgjørelse om å trekke oss ut av FN. Hvis du er en så respektløs horesønn, da bare forlater jeg deg, sa Duterte på en pressekonferanse i hjembyen Davao.

Mandag ble uttalelsen riktig nok tonet ned av Dutertes rådgiver Ernesto Abella. Han forklarte at den var et uttrykk for frustrasjon over FNs kritikk.

– Det var en måte å understreke landets suverenitet på, ikke sant? Det var ikke en kunngjøring om at vi kommer til å forlate FN, sa Abella.

Les også: Kjartan Sekkingstad tema under Filippinene-møte i Oslo

USA bekymret

USA, en nær alliert av Filippinene, er «dypt bekymret» over drapstallene og den siste utviklingen, opplyser talsmann Mark Toner i det amerikanske utenriksdepartementet. Han oppfordrer Dutertes regjering til å sørge for å operere i tråd med menneskerettighetene.

Duterte har flere ganger kommet med krass kritikk av USA siden han ble president, og situasjonen har skapt et dilemma for regjeringen i Washington, som forsøker å skape bedre bånd mellom landene i Asia, særlig i det strategisk viktige Sør-Kinahavet.

– Vi fortsetter å tydeliggjøre vår bekymring for menneskerettigheter og utenomrettslige drap overfor den filippinske regjeringen, men vi er samtidig forpliktet til vårt bilaterale forhold og til å styrke dette forholdet, sier Toner.

Les også: Duderte vil ha dødsstraff som hevn i Filippinene

Griller politiet

Mandag startet senatoren Leila de Lima, en trofast kritiker av Duterte, en to dager lang utspørring i den filippinske kongressen der han griller toppfolk i politiet og anti-narkotikastyrkene om den «makeløse drapsøkningen».

– Jeg er bekymret over at vi ser drap her og der like ofte som den daglige frokosten, sier de Lima.

– Bekymringen min dreier seg ikke bare om økningen i antallet rapporterte drap fra politiet. Det som er særlig urovekkende, er at denne kampen mot narkotika ser ut til å gi folk en unnskylding til å drepe uten å risikere straff, fortsetter han.

Les også: Duderte oppfordrer til drap på narkomane

Personvernpolicy