Flertallet av ofrene for selvmordsangrepet i Tyrkia var barn

Ofrene for lørdagens terrorangrep mot et bryllup i Gaziantep sør i Tyrkia, ble mandag stedt til hvile. De fleste av dem var kurdiske barn og ungdommer. Foto: Reuters / NTB scanpix
Ofrene for lørdagens terrorangrep mot et bryllup i Gaziantep sør i Tyrkia, ble mandag stedt til hvile. De fleste av dem var kurdiske barn og ungdommer. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flertallet ofrene for lørdagens selvmordsangrep mot et bryllup sør i Tyrkia var barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge president Recep Tayyip Erdogan var selvmordsbomberen også et barn, angivelig mellom 12 og 14 år.

Minst 29 av de 51 han tok med seg i døden under angrepet i Gaziantep, var under 18 år, melder tyrkiske medier. 22 av de drepte var under 14 år.

Kurdiske ofre

Ifølge lederen for det prokurdiske partiet HDP, Selahattin Demirtas, var alle ofrene kurdere.

Brudeparet, som kom fra den kurdiske regionen i Siirt lenger sørøst, slapp fra angrepet med livet i behold, men er blant de nærmere 70 som ble såret. Brudeparet fikk ifølge nyhetsbyrået Dogan bare lettere skader, men tilstanden for 14 andre var mandag livstruende.

Selvmordsbomberen er ennå ikke identifisert, men ifølge avisen Hurriyet forsøker etterforskerne nå ved hjelp av DNA-analyse å fastslå om det var en gutt eller en jente, hvilken nasjonalitet og alder vedkommende hadde og forhåpentlig også identiteten.

Ifølge Hurriyet var bomben av samme type som bomber benyttet i tidligere terrorangrep mot kurdiske mål i Tyrkia, blant annet i grensebyen Suruc og i Ankara i 2015.

Bakgrunn: IS anklages for angrep på bryllup i Tyrkia

Vil «rense» grenseområdet

Tyrkiske myndigheter anklager den ytterliggående islamistgruppa IS for å stå bak lørdagens terrorangrepet mot bryllupet i Gaziantep, som ligger bare 60 kilometer fra grensa til Syria.

Ifølge Erdogan har IS lenge forsøkt å få et fotfeste i området, der hundretusenvis av krigsflyktninger fra nabolandet har passert de siste fem årene.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu lovet mandag å «rense» grenseområdene for IS, men gikk ikke inn på hva dette vil innebære.

– Grensen vår må renses totalt for Daesh, sa Cavusoglu, som benytter det arabiske akronymet for IS.

– Vi skal kjempe mot dem til siste slutt og kommer til å støtte de land og styrker som kjemper mot dem. Vi kan støtte alle, særlig den moderate opposisjonen som kjemper mot Daesh på bakken, sa Cavusoglu.

– Vi betaler prisen

Ifølge den tyrkiske aviskommentatoren Abdulkadir Selvi, som er kjent for å ha gode kilder, kan den unge selvmordsbomberen ha kommet over grensa fra Syria, men tyrkisk sikkerhetstjeneste utelukker heller ikke at vedkommende kan ha kommet fra en terrorcelle med base i Tyrkia.

Ifølge Selvi tror sikkerhetskilder også at angrepet kan ha vært hevn for at IS nå er under press fra kurdisk milits inne i Syria.

Det kan også ha vært hevn for at tyrkisk-støttede opprørere nylig slo til mot IS-kontrollerte stillinger i Jarablus-området nord i Syria.

– Det pågår en kamp mot IS, men det er vi som betaler prisen, skriver Selvi.

Les også: Tyrkia varsler mer aktiv rolle i Syria

Personvernpolicy