Burkini-designer skuffet over debatt

En muslimsk kvinne i burkini på stranden i Marseille tidligere i august.
En muslimsk kvinne i burkini på stranden i Marseille tidligere i august. Foto: Stringer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Badedrakten burkini har skapt stor debatt i Frankrike i sommer. I Australia har den imidlertid blitt et symbol på toleranse, ifølge designeren Aheda Zanetti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Zanetti tegnet de første skissene til badedrakten for over ti år siden. Hennes fremste mål var at jenter skulle kunne drive med idrett, samtidig som de skulle kunne respektere sin muslimske tro.

– Australia har en livsstil med strand, surfing, sol og sport, og jeg følte under oppveksten min at jeg gikk glipp av mange av aktivitetene på stranden, sier Zanetti til det franske nyhetsbyrået AFP.

Hun mener politikerne har misforstått navnet.

– De har oppfattet ordet burkini som et negativt, islamsk begrep, men det er bare et ord, et ord som jeg oppfant fordi det passet til mitt produkt. Vi gjemmer ikke bomber under den, og den kommer ikke til å skape noen terrorister, sier hun.

Les også: Frankrike stadig opprørt over burkini-lov

Ingen strid

Til tross for at de antimuslimske strømningene i Australia har blitt sterkere de siste årene, har burkini ikke skapt konflikt i landet. Selv ikke-muslimer bruker burkini for å beskytte seg mot solen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Badedrakter som dekker både armer og bein, er dessuten et vanlig syn i både Australia og New Zealand på grunn av et høyt antall tilfeller av hudkreft.

Da Zanetti tegnet burkinien, var hun hjemmeværende. I 2005 åpnet hun sin første butikk i Sydney, og siden har hun solgt om lag 700.000 eksemplarer av plagget verden over. Nå er hun frustrert over bruduljene i Frankrike, der flere kommuner, blant annet Cannes, har besluttet å forby plagget på stranden.

Les også: Krasse reaksjoner på burkiniforbud i Cannes

– Provokasjon

Frankrikes statsminister Manuel Valls støtter de lokale forbudene. Han oppfatter de heldekkende badedraktene som en provokasjon.

– Burkini representerer en oppfatning av kvinner som uanstendige og urene, og at de derfor skal dekkes helt, sa Valls tidligere uken.

Italia har imidlertid ikke villet følge franskmennenes eksempel.

– Så vidt jeg kan forstå har ikke den franske modellen virket spesielt bra, uttalte innenriksminister Angelino Alfano nylig i et avisintervju.

Les også: Frp vil forby heldekkende plagg på videregående