Tyrkisk plakat advarer mot voldtekter i Sverige

Se video i vinduet over.

En reklametekst på flyplassen i Istanbul i Tyrkia hevder at Sverige har det høyeste antall voldtekter i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Advarsel til reisende! Vet du at Sverige har det høyeste antall voldtekter i verden», sto det på engelsk og tyrkisk på en elektronisk tavle på flyplassen fredag. Ved siden av var det et oppslag fra den regjeringsvennlige avisen Günes hvor det står «Sverige, et voldtektsland».

Reklameteksten dukket opp få dager etter at tyrkiske myndigheter raste mot Sveriges utenriksminister Margot Wallström. Hun hadde på Twitter hevdet at Tyrkia ville tillate sex med barn under 15 år.

Medier i en rekke land skrev det samme, og bakgrunnen var en omstridt kjennelse i den tyrkiske grunnlovsdomstolen. Den seksuelle lavalderen i landet er imidlertid fortsatt 18 år. Ifølge tyrkiske myndigheter var formålet med kjennelsen å muliggjøre lavere straffer for jevnaldrende mindreårige som har sex.

Sveriges ambassade i Tyrkia skriver i en uttalelse at påstanden i Günes-reklamen på flyplassen i Istanbul baserer seg på feiltolkning av statistikk. Voldtekt har en vid definisjon i det svenske lovverket, og kriminalitetsstatistikken omfatter også anklager som ikke medfører domfellelse.

Personvernpolicy