Trumps valgkampsjef trekker seg

Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trumps valgkampleder Paul Manafort, som anklages for å ha drevet ulovlig lobbyvirksomhet for pro-russiske ukrainske politikere, trekker seg fra stillingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Paul er en ekte profesjonell, og jeg ønsker ham størst mulig suksess, sa Trump da han fredag bekreftet at valgkampsjefen hadde gått av.

Tidligere denne uken ble Manafort (67) i praksis degradert da Stephen Bannon og Kellyanne Conway ble innsatt som valgkampledere. Men formelt beholdt han stillingen.

Manafort har fått mye negativ omtale i løpet av uken på grunn av sine tidligere oppdrag for pro-russiske politikere i Ukraina. Blant annet er han anklaget for å ha mottatt hemmelige pengeoverføringer fra partiet til tidligere president Viktor Janukovitsj.

Les også: «Naken Trump» dukket opp i flere amerikanske byer

Trump sier han beklager å ha fornærmet folk

Trump spiller høyt med ny ledelse

Nye toner fra Trump

Rådgiver for diktatorer

Trump bekreftet Manaforts avgang mindre enn måneder etter at hans forrige valgkampsjef, Corey Lewandowski, fikk sparken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Lewandowski hadde bakgrunn som lobbyist. Han ble siktet for kroppskrenkelse etter å ha tatt tak i en kvinnelig journalist på ett av Trumps valgkampmøter, men anklagene ble senere droppet.

Da Manafort overtok jobben, var det kjent at han tidligere hadde utført oppdrag for Janukovitsj. Han har også vært rådgiver for flere utenlandske diktatorer, blant dem Ferdinand Marcos på Filippinene.

I løpet av den siste uken er det imidlertid kommet fram en rekke nye opplysninger om hans bånd til Janukovitsj og andre pro-russiske ukrainske politikere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utenlandske agenter

Eposter som nyhetsbyrået AP har fått tilgang til, tyder på at Manafort har drevet hemmelig lobbyvirksomhet for Janukovitsj i USA.

Oppdragene ble utført av et selskap som Manafort ledet, og hans nære medarbeider Rick Gates var angivelig direkte involvert i arbeidet. Også Gates jobber i dag i Trumps valgkampstab.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken Manafort eller Gates orienterte amerikanske myndigheter og registrerte seg som «utenlandske agenter» mens arbeidet pågikk, noe de ifølge AP var forpliktet til å gjøre.

I 2014 ble Janukovitsj styrtet etter en lang periode med protester og opptøyer i den ukrainske hovedstaden Kiev. Han valgte å rømme landet og lever for tiden i eksil i Russland.

Pengeoverføringer

Ukraina og Russland har de siste årene vært på randen av krig, og dagens ukrainske myndigheter har et svært anspent forhold til Moskva. Ukrainske antikorrupsjons-myndigheter la fredag fram dokumenter som viser at Manafort kan ha mottatt hemmelige pengeoverføringer fra Janukovitsjs parti.

Samtidig hevdet den ukrainske parlamentarikeren Vitalij Kaljuzhnij at Manafort hadde kontakt med pro-russiske ukrainske politikere så sent som i fjor.

Manaforts kontakt med russisk-vennlige politikere har vakt spesiell oppmerksomhet siden Donald Trump ofte kritiseres for sin positive holdning til Russland og landets president Vladimir Putin.

Trump har en rekke ganger uttrykt respekt for Putin, og i forrige måned oppfordret han tilsynelatende Russland til å hacke Hillary Clintons epostkonto. Senere hevdet han at oppfordringen var ment som sarkasme.

Donald Trump, Paul Manafort Foto: Rick Wilking / Reuters
Donald Trump, Paul Manafort Foto: Rick Wilking / Reuters