Ukrainas leder vil ikke utelukke russisk invasjon

Foto: Pool / Reuters

Stadig hyppigere brudd på våpenhvilen og russisk styrkeoppbygging nær Ukraina-grensen skaper frykt for en kraftig opptrapping av konflikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Sannsynligheten for at konflikten eskalerer, er stadig svært høyt, sa Ukrainas president Petro Porosjenko torsdag.

Han «utelukker ikke en fullskala russisk invasjon på alle fronter», ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Forberedelsene til en ny konvensjonell konflikt mellom Russland og Ukraina tiltar, og sannsynligheten for full krig øker raskt, skriver Institute for the Study of War i en fersk rapport.

Våpenhvilen er blitt brutt nærmest kontinuerlig siden den ble inngått for halvannet år siden. Bare det siste døgnet er tre ukrainske soldater drept og seks såret i kamper øst i landet.

Skremmeskudd?

Ukraina-ekspert Tor Bukkvoll sier Russlands styrkeoppbygging har pågått over lengre tid. Han ser to mulige forklaringer.

– Det kan være en forberedelse til en større offensiv, eller det kan være ment å skremme både Ukraina og Vesten, sier han til NTB.

– Jeg tror mest på det siste, men kan ikke utelukke det første. Jeg har vanskelig for å skjønne hva Putin skulle vinne på en større offensiv nå, med mindre han har tenkt å ta hele landet, sier forskeren fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Bukkvoll tror en russisk offensiv vil føre til at vestlige sanksjoner, som har rammet russisk økonomi hardt, blir forlenget og kanskje utvidet. Men ved bare å skremme og true med en ny offensiv, kan Russland likevel nå sine mål ved at vestlige land presses til å legge større press på Ukraina for å unngå storkrig.

Les også: Medvedev truer med brudd med Ukraina

Putin vil skjerpe sikkerheten på Krim etter påståtte angrep

Putin anklager Ukraina for angrep på Krim

– Sabotasje på Krim

Russiske myndigheter har utplassert et helt russisk luftforsvarsregiment hos opprørerne i Donbass-regionen øst i Ukraina, ifølge ukrainske etterretningstjenester.

Financial Times beskrev styrkeoppbyggingen i detalj torsdag og publiserte blant annet et bilde avisen har fått bekreftet viser russiske stridsvogner på jernbanestasjonen i Ilovaisk nær Donetsk.

Den siste tiden har kampene mellom ukrainske regjeringsstyrker og russiskvennlige opprørere igjen blusset opp, trass i våpenhvilen.

I løpet av de siste 24 timene har opprørere skutt dobbelt så mange granater mot stillingene til regjeringsstyrkene som døgnet før, ifølge ukrainske myndigheter.

Ingen av partene har oppfylt kravene i Minsk-avtalen, påpeker Bukkvoll. Ukrainas kontroll over egne grenser og valg i de opprørskontrollerte områdene er blant stridspunktene.

– Krim er ukrainsk

Også russiske anklager om at Ukraina har sendt militære sabotasjegrupper til Krim-halvøya har bidratt til at konflikten mellom de to nabolandene har blusset opp den siste uken.

– Jeg er urolig over den økte spenningen mellom Russland og Ukraina, sa utenriksminister Børge Brende (H) sist lørdag.

– I en situasjon hvor våpenhvilebruddene i Øst-Ukraina har tatt seg opp igjen til tidligere nivåer, gir den seneste utviklingen ytterligere grunn til bekymring

Russland annekterte Krim i mars 2014, men Brende minner om at området tilhører Ukraina.

– Den russiske anneksjonen av halvøya er et brudd på folkeretten, sier han.

Konflikten mellom russisk-støttede separatister og ukrainske styrker i Øst-Ukraina, som fulgte etter Krim-anneksjonen, har så langt krevd over 9.500 menneskeliv.

Personvernpolicy