Sverige vil slå hardere ned på bilbranner

Malmö-politiet opplyste søndag at det har vært 70 bilbranner i byen siden 1. juli. Bildet viser nok en bil i brann natt til tirsdag. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
Malmö-politiet opplyste søndag at det har vært 70 bilbranner i byen siden 1. juli. Bildet viser nok en bil i brann natt til tirsdag. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens svensk politi jakter på personene bak bølgen av bilbranner, vil regjeringen ha mer politi i gatene, flere overvåkingskameraer og skjerpet straff for hærverk. Nå settes også droner inn mot bilbrannene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Malmö-politiet har satt inn droner for å overvåke og dokumentere hva som skjer i de områdene av byen som er rammet av bilbranner.

– Dronene gir en meget god dekning av store områder, sier Mats Karlsson, visepolitisjef i Malmö, til Sydsvenskan.

Det er flyforbud over byen på grunn av de kamera-utstyrte, ubemannede dronene.

I tillegg setter politiet inn raske responsenheter på motorsykler og flere sivilkledde politifolk er i de berørte områdene.

Over 70 branner

Siden begynnelsen av juli har over 70 biler blitt påtent i Sverige, mange av dem i Malmö.

– For den enkelte er det like ille å få bilen sin påtent som å få bilen stjålet. Spørsmålet er om det ikke er verre å få den påtent, sa justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson på en pressekonferanse onsdag, ifølge nyhetsbyrået TT.

Han varsler at regjeringen vil skjerpe straffene for hærverk slik at de ligger på samme nivå som straffene for tyveri. Den vil også gjøre det enklere å sette opp overvåkingskameraer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi tror at dette kan ha en forebyggende effekt. Men framfor alt blir det lettere å etterforske kriminalitet, sier Johansson, som varsler en hasteutredning av hva som skal til for at brannstifterne blir pågrepet og straffet.

Statsminister Stefan Löfven sier at han føler med dem som bor i de rammede områdene.

– Selvfølgelig forstår jeg uroen, frustrasjonen og sinnet, for det har vi alle grunn til å føle, sier Löfven, som lover å sette inn flere politifolk for å få stanset brannene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forsker advarer mot sosial ulikhet i Sverige

Bølge av bilbranner i Malmö

Mest i Malmö

Ni netter på rad er biler i Malmö stukket i brann. Natt til onsdag brant ytterlige fire biler på to ulike steder. Natten før ble hele 13 biler påtent i byen.

Også andre svenske byer er rammet av hærverket. Natt til onsdag ble én bil påtent i Lund, mens rundt 20 biler ble ødelagt i Norrköping. I Linköping brant tre biler i løpet av natten. Også Södertälje, Stockholm og Borås er rammet av hærverket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser ingen forbindelse mellom hendelsene, sier operasjonsleder i Östgötland-politiet, Torbjörn Lindqvist til Aftonbladet.

Et vitne i Norrköping skal ha sett et antall personer komme til området og henge ved bilen som først begynte å brenne. Personene forlot stedet i en lys bil.

– Ingen symbolikk

Det er utenforskapet som er problemet, mener eksperter.

Rådgiver Shoaib Sultan ved Antirasistisk Senter sier at slikt hærverk ofte er å se i områder med høy arbeidsløshet og sosial nød blant ungdom.

– Det er ingen symbolikk i bilbranner, men jeg tror det er snakk om å få oppmerksomhet, sier han til NTB.

Sultan, som også er politiker for Miljøpartiet De Grønne, tror ikke en spesiell gruppe står bak.

– Det er ulikt fra sted til sted, men man ser ofte at ungdommer som er rammet av arbeidsledighet og sosial nød og har dårlige framtidsutsikter, er involvert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Groruddalen i Oslo så man noen lignende tendenser i 2010 og 2011, men der ble det truffet tiltak, blant annet ble det satset på midler til skoler og tilrettelagt for tilbud i nærområdet. I etterkant har man sett at kriminaliteten i området har gått ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosiale forskjeller

Professor Per-Olof Hallin ved Malmö högskola tror også bilbrannene er uttrykk for sosiale forskjeller, utenforskap og forholdene folk lever under.

– Det kommer til å ta tid å forandre på det. Nye generasjoner vokser opp i en tid der det er stor risiko for sosial eksklusjon, spesielt for barn, sier han til TT.

Hallin, som samarbeider med politiet om analyser av såkalte utsatte områder, mener politikerne siden 90-tallet har latt segregering og forskjeller vokse fram i Sverige.

I 2013 pågrep svensk politi 35 personer etter en bølge med branner i Stockholm. De fleste av de pågrepne den gangen var ungdommer, mange av dem med innvandrerbakgrunn.