Tyrkia avsetter over 2000 polititjenestemenn

Tilhengere makerer sin støtte til tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Reuters/NTB scanpix
Tilhengere makerer sin støtte til tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Reuters/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tyrkiske myndigheter fortsetter utrenskningene etter kuppforsøket. Nå har 2.000 polititjenestemenn fått sparken, melder Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjonen mot politiet kommer i form av to nye dekreter som er utstedt med henvisning til unntakslovene. Foruten masseoppsigelsene i politiet får flere ansatte i hæren og byrået for kommunikasjonsteknologi sparken.

Alle oppsigelsene begrunnes med at de berørte har kontakt med miljøet rundt eksilpredikanten Fethullah Gülen. Han oppholder seg i USA og blir beskyldt av tyrkiske myndigheter for å være hovedmannen bak kuppforsøket, noe Gülen selv avviser.

Les også: Lekkede tyske dokumenter knytter Tyrkia til islamistgrupper

Unntakstilstanden i Tyrkia ble kunngjort 21. juli og skal vare i tre måneder. Den er allerede brukt som juridisk forankring for vedtak om masseoppsigelser i de væpnede styrker og statsapparatet. Dessuten er flere tusen privatskoler, veldedige organisasjoner og andre institusjoner stengt med henvisning til kontakt med Gülen.

Nærmere 40.000 personer ble tatt i massearrestasjoner i dagene etter kuppet. Nå opplyser justisminister Bekir Bozdag at 38.000 av disse skal prøveløslates tidligere enn planlagt. Dette er også forankret i et dekret som kom onsdag.

Begrunnelsen synes å være at tyrkiske fengslet er fullstendige tettpakket med innsatte og at fengselsvesenet er i ferd med å knele.

Les også: Gülen risikerer to livstidsdommer i Tyrkia

Personvernpolicy