Saudiledet koalisjon vil granske sykehusbombing

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den saudiledede koalisjonen sier de vil granske bombingen av et sykehus i Jemen drevet av Leger Uten Grenser (MSF). Minst elleve personer ble drept i angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg ble 19 personer såret i mandagens angrep, opplyser MSF, som sier den saudiledede militærkoalisjonen står bak. Blant ofrene er flere kvinner og barn samt en MSF-ansatt. Sykehuset som ble rammet, ligger i distriktet Abs i den opprørskontrollerte Hajja-provinsen nord i Jemen

– Nok en gang ble et sykehus i full drift fylt med pasienter og lokalt og internasjonalt ansatte bombet, i en krig der det ikke vises noe respekt for medisinske fasiliteter og pasienter, heter det i en uttalelse fra MSF.

Fordømmelser

Den saudiledede militærkoalisjonen sier tirsdag at de vil gjennomføre en «uavhengig gransking» av «meldinger» om at sykehuset ble rammet. Det skjer i kjølvannet av fordømmelser fra blant annet FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

– Generalsekretæren noterer seg med forferdelse at sivile, inkludert barn, fortsetter å være de som blir hardest rammet av kampene og militæroperasjonene i Jemen, heter det i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra Washington heter det at USA er «dypt bekymret» over meldinger om luftangrepet, mens Amnesty International omtaler angrepet som det seneste i en lang rekke ulovlige angrep mot sykehus.

– Angrep mot skole

Ifølge MSF er mandagens angrep det fjerde på tolv måneder mot medisinske fasiliteter som organisasjonen driver eller støtter i Jemen. GPS-koordinatene for sykehuset i Abs var gjentatte ganger blitt delt med de krigførende partene, og sykehusets posisjon var vel kjent, ifølge MSF.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bombingen av sykehuset skjedde bare 48 timer etter at MSF i helgen anklaget den saudiledede koalisjonen for å bombe en koranskole i Saada-provinsen der ti barn ble drept.

Koalisjonen avviser anklagene og sier at skolen var en leir der opprørere gir militær trening til barnesoldater. Også dette angrepet har koalisjonen lovet å granske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 6.000 drept

Ifølge FN er mer enn 6.400 mennesker, flesteparten av dem sivile, drept i Jemen siden mars 2015.

Styrker som er lojale mot landets president Abd-Rabbu Mansour Hadi, kjemper mot Houthi-opprørere og styrker som er lojale mot landets tidligere president Ali Abdullah Saleh. Kampene i landet har tiltatt etter at fredsforhandlinger brøt sammen 6. august.

Den saudiledede koalisjonen begynte sine angrep i Jemen til støtte for Hadi i mars i fjor.

Krigen i Jemen:

* En koalisjon ledet av Saudi-Arabia har siden mars 2015 utført luftangrep mot den lokale Houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.

* Houthi-militsens medlemmer tilhører zaydi-sekten, en gren av sjiaislam som utgjør rundt en tredel av befolkningen i landet og har støtte fra Iran.

* Regjeringen til den sunnimuslimske presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi søkte tilflukt i Aden, men reiste videre til Saudi-Arabia da Houthi-militsen tok kontroll over deler av havnebyen.

* Militsen ble drevet ut av Aden i fjor sommer, og Hadi returnerte til byen samme høst. Den saudiledede bombingen har imidlertid ikke nedkjempet Houthi-bevegelsen.

* Med støtte fra elementer i hæren som er lojale mot ekspresident Ali Abdullah Saleh, kontrollerer opprørerne Nord-Jemen og flere store byer sentralt i landet, inkludert Sana.

* Hadi anses fortsatt som Jemens president av FN og vestlige land.

* Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) kjemper både mot de regimetro styrkene og Houthi-militsen. Også grupper med lojalitet til IS er aktive i landet.

* Ifølge FN er minst 6.400 mennesker drept og over 27.000 såret siden konflikten brøt ut. Over halvparten av de drepte er sivile.