Jagland advarer Tyrkia mot å innføre dødsstraff

Thorbjørn Jagland (t.v.) advarer Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.h.) mot å innføre dødsstraff i landet. Foto: Reuters / NTB scanpix
Thorbjørn Jagland (t.v.) advarer Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.h.) mot å innføre dødsstraff i landet. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom det blir flertall i det tyrkiske parlamentet for å innføre dødsstraff, må landet forlate Europarådet. Det sier rådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I etterkant av det mislykkede militærkuppet i Tyrkia i juli, har blant andre president Recep Tayyip Erdogan åpnet for å gjeninnføre dødsstraff i landet.

I en kronikk i Aftenposten skriver Jagland at dersom det blir flertall i det tyrkiske parlamentet for dødsstraff, vil landet måtte forlate Europarådet.

– Enhver domsavsigelse i en tyrkisk rett om dødsstraff, vil bli kansellert av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Og artikkel 46 gjelder: Tyrkia er forpliktet til å følge dommen, skriver Jagland.

Generalsekretæren i Europarådet skriver at Tyrkia har ratifisert den delen av Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen som innebærer en avskaffelse av dødsstraff under alle omstendigheter, også i tilfelle krig.

Om så det nødvendige flertallet på minst to tredeler i Tyrkias parlament går inn for å innføre dødsstraff, vil det være et brudd på Konvensjonen.

Les også: Tyrkia: Europa ydmyker oss

Tyrkia vil samarbeide med Russland mot IS

Erdogan kaller Putin en kjær venn

Tyrkia-ekspert tror avtalen med EU ryker