To år siden bombeoffensiven mot IS startet

Ingen slutt i sikte for bombeoffensiv mot IS

<p>To års bombeoffensiv mot IS har skapt en enorm flyktningstrøm internt i Irak og har på ingen måte knust ekstremistgruppen.</p>
To års bombeoffensiv mot IS har skapt en enorm flyktningstrøm internt i Irak og har på ingen måte knust ekstremistgruppen. Foto: Azad Lashkari / Reuters

To år med bomberegn mot IS-stillinger har satt irakiske styrker i stand til å ta tilbake byer, forsyningslinjer og infrastruktur. Men lokalbefolkningen betaler en høy pris for å bli kvitt IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundrevis av landsbyer er lagt i ruiner, millioner er drevet på flukt i eget land og Irak er splittet opp i nye maktbastioner. Det uavhengige overvåkingsprosjektet Airwars anslår at over 1.500 sivile har mistet livet.

Målene til den USA-ledede koalisjonen har vært IS-ledere, grupperinger av fotfolk med våpen og IS-flagg, stridsvogner, kjøretøyer og befestede stillinger. Tankbiler er blåst til himmels, og oljekraner som skaffer IS livsnødvendig drivstoff, er bombet i stykker. Også depoter fulle av pengesedler er skutt i brann.

Målet med den amerikanskledede bombeoffensiven var å stanse den dramatiske framrykkingen til IS. Ekstremistgruppen okkuperte enorme landområder i et tempo ingen hadde sett tidligere, og truet til tider sentralregjeringen i Bagdad.

Kjapt og presist

Meningen var å gjennomføre en serie raske og målrettede angrep mot IS for å sette lokale styrker i stand til å stanse framrykkingen på bakken. To år er gått i disse dager. Men bruk av milliarder av dollar og 9.500 gjennomførte tokt fra den USA-ledede koalisjonen viser om ikke annet at krigføring fra luften alene har sin begrensning. Ytterligere 5.000 flytokt har vært mot mål i Syria.

– Jeg tror vi må belage oss på flere tiårs innsats. Vi kjemper en tapt kamp hvis vi tror at IS blir utryddet for godt, sier Charles Lister ved The Middle East Institute i Washington.

Les også: Luftangrep mot titalls oljetankbiler i Syria

Amerikanske muslimer til IS: «Dere suger!»

FN: IS kan ha tatt opptil 3.000 nye fanger i Irak

Annerledes virkelighet

Status etter to år er ifølge USA og koalisjonen at IS har mistet 40 prosent av sitt landområde i Irak og 20 prosent av området i nabolandet Syria. Irakiske bakkestyrker er på frammarsj flere steder.

President Barack Obama forsikret det amerikanske folk i august 2014 at han ikke ville trekke USA inn i nok en krig i Irak, og at amerikanske bakkestyrker ikke skulle tilbake til den irakiske slagmarken.

Virkeligheten er noe annerledes. Senest fredag opplyste det amerikanske forsvarsdepartementet at 400 amerikanske soldater vil bli utplassert på flybasen Qayarah sør for Mosul for på bistå i offensiven for å gjenerobre Iraks nest største by, det neste store skrittet i kampen mot IS.

Pentagon sier at det per i dag er rundt 3.800 amerikanske soldater i Irak. Dette tallet omfatter ikke de mange hundre som er på korttidskontrakter. Koalisjonsstyrkene teller i alt 6.500 mann.

Virkeligheten

Formelt deltar rundt 60 land i koalisjonen, deriblant Norge. Men det er i hovedsak USA og noen kjernepartnere som gjør jobben. Kostnadene ved den nå to år lange offensiven er på 64 milliarder kroner.

Eksperter på utviklingen i området tror at IS' såkalte «kalifat» til sjuende og sist vil kollapse. Men jihadistene har valgt nye veier og oppfordrer tilhengere, hvor enn de er i verden, til å utføre terrorhandlinger selv med de enkleste midler. Samtidig dukker det opp IS-celler i land som Afghanistan og Libya.

Bare i år har islamske ekstremister slått til i Frankrike, Belgia, Tyrkia, Tyskland, Irak, Pakistan og USA.

Personvernpolicy