Trump lover skattelette og mindre regulering

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump lovet skattelette, mindre offentlig regulering og mindre frihandel i sin mest konkrete tale så langt om USAs økonomi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De rike skal betale sin rettmessige andel, men ingen skal betale så mye at det undergraver USAs mulighet til å konkurrere, sa den republikanske presidentkandidaten i Detroit mandag.

Etter en vanskelig uke med dalende oppslutning på meningsmålingene forsøkte Trump å rette fokus mot et tema som anses for å være ett av hans sterke kort: Økonomisk politikk.

Les også: Tidligere CIA-agent utfordrer Trump i valget

Han lovet å senke selskapsskatten fra 35 til 15 prosent og å øke mulighetene for skattefradrag for utgifter til barnepass. Det siste forslaget oppfattes som et forsøk på å innynde seg hos amerikanske kvinner – noe som kan bli viktig for Trump, som så langt er langt mer populær blant menn.

– Vil vi skal vinne

Rivalen Hillary Clinton fikk gjennomgå i talen, og Trump hevdet at hun går inn for skatteøkninger som vi ramme næringslivet og middelklassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fellestrekket til alle hennes ideer er at de straffer deg for å jobbe og for å drive næringsvirksomhet i USA, sa han.

Trump lovet også å fjerne smutthull i skattesystemet som har vært gunstige for spekulantene på Wall Street – og ham selv.

Se video: Trump: – Hillary Clinton er fortidens kandidat

Motstand mot frihandel har lenge vært en viktig sak for Trump, og han kritiserte USAs handelsavtaler med blant andre Sør-Korea. Han lovet å reforhandle eller skrote frihandelsavtalen NAFTA med Canada og Mexico.

Årsaken til Trumps motstand mot avtalene er at han mener de har ført til tap av arbeidsplasser i USA. Han hevdet at Clinton kommer til å godkjenne den foreslåtte handelsavtalen TPP for landene rundt Stillehavet, til tross for at hun i fjor høst endret syn og gikk imot TPP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er i konkurranse med verden, og jeg vil at vi skal vinne, sa Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstranter

Over ti kvinner i salen reiste seg opp og ropte til Trump mens han talte. Kvinnene reiste seg med korte mellomrom og deltok trolig i en koordinert aksjon.

Mot slutten av talen begynte en mannlig demonstrant å rope at Trump har små hender. Presidentkandidaten ble utsatt for samme anklage i vinter, og tolket da påstanden som fordekt kritikk sitt eget kjønnsorgan.

Trump lot seg ikke vippe av pinnen i Detroit, og et par ganger spøkte han med demonstrantene. Tilhengerne til den venstreorienterte tidligere Clinton-rivalen Bernie Sanders var mer energiske, hevdet han.

Les også: Trump retter blikket mot økonomien

Clinton neste

I talen til Detroit Economic Club lovet Trump å fjerne en mengde offentlige reguleringer, blant annet i energisektoren. Tidligere har han lovet å fjerne store deler av miljøreguleringene i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han presenterte endringer i et tidligere forslag til skattereform, men sa lite om hva som kommer til å skje med USAs store budsjettunderskudd. Økonomiske eksperter har regnet seg fram til at Trumps forrige foreslåtte skattereform ville øke underskuddet med 10 billioner dollar i løpet av det neste tiåret.

Les også: Solid ledelse for Clinton på meningsmålinger

Også Hillary Clinton har planlagt en tale om økonomisk politikk i Detroit, som er blitt et symbol på USAs tilbakegang som tradisjonell industrinasjon. I sin tale senere denne uken er det ventet at hun vil komme med løfter om en storsatsing på nye arbeidsplasser som savner sidestykke siden andre verdenskrig.