Erdogan: – Hvis folket ønsker dødsstraff, må vi lytte

Over 1 million tilhengere møtte opp for å høre Erdogan tale søndag. Se video.

I en tale under en demonstrasjon organisert av regjeringspartiet i Istanbul, uttalte presidenten at han vil vedta dødsstraff hvis folket ønsker det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrasjonen markerer slutten på tre uker med markeringer til støtte for president Recep Tayyip Erdogan, etter forrige måneds mislykkede militærkupp.

Erdogan holdt en tale på Yenikapi-plassen i turistdistriktet Sultanahmet under demonstrasjonene, hvor han uttalte at «partiene må lytte hvis folket ønsker dødsstraff i Tyrkia», melder AFP.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan taler til folket under en demonstrasjon organisert av regjeringspartiet i Istanbul søndag. Under talen skal Erdogan ha uttalt at «partiene må adlyde hvis folket ønsker dødsstraff». Enkelte medier spådde opp mot 3,5 millioner deltakere under demonstrasjonen søndag ettermiddag. Foto: Osman Orsal / Reuters
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan taler til folket under en demonstrasjon organisert av regjeringspartiet i Istanbul søndag. Under talen skal Erdogan ha uttalt at «partiene må adlyde hvis folket ønsker dødsstraff». Enkelte medier spådde opp mot 3,5 millioner deltakere under demonstrasjonen søndag ettermiddag. Foto: Osman Orsal / Reuters

– Det er det tyrkiske parlamentet som vil avgjøre dette, gitt at suvereniteten tilhører nasjonen. Jeg erklærer på forhånd at jeg vil godkjenne et slikt vedtak hvis det legges fram av parlamentet, sa Erdogan til hundretusenvis av fremmøtte som viftet med tyrkiske flagg.

Demonstrasjonen får støtte av opposisjonspartiene, inkludert det republikanske folkepartiet CHP. Partileder Kemal Kiliçdaroglu takket først nei og kunngjorde at noen andre fra partiet skulle delta på hans vegne, men han ombestemte seg og sa han ville delta for å vise at han tror på Tyrkias lover og «vår evige respekt for martyrer».

En politistyrke på 15.000 mann overvåket demonstrasjonen på Yenkapi-plassen i Tyrkias største by. Tilhengere av regjeringspartiet AKP har tatt til gatene hver kveld siden kuppforsøket 15. juli, som krevde minst 273 liv, inkludert 34 kuppmakere.

Hundretusener av mennesker samlet seg i Istanbul søndag for å demonstrere til støtte for demokratiet. Foto: Osman Orsal / Reuters
Hundretusener av mennesker samlet seg i Istanbul søndag for å demonstrere til støtte for demokratiet. Foto: Osman Orsal / Reuters

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus