Jagland vil vente med krassere Tyrkia-kritikk

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland møtte onsdag Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, men er foreløpig tilbakeholden i sin kritikk av måten tyrkiske myndigheter har håndtert kuppforsøket på.
Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland møtte onsdag Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, men er foreløpig tilbakeholden i sin kritikk av måten tyrkiske myndigheter har håndtert kuppforsøket på. Foto: Handout / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nær 26.000 mennesker er pågrepet i Tyrkia etter kuppforsøket. Men Europarådets sjef Thorbjørn Jagland vil foreløpig ikke anklage landet for brudd på menneskerettighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jagland avsluttet torsdag et to dager langt besøk til landet.

– Nei, det kan jeg ikke si, svarer han på spørsmål om Tyrkia i kjølvannet av kuppforsøket har opptrådt i strid med sine juridiske og menneskerettslige forpliktelser som medlem av Europarådet.

– Det avgjørende blir hvordan disse tingene går videre, og hvilke juridiske garantier de det gjelder, får. Det vil vi følge nøye med på, sier Jagland til NTB.

Han legger imidlertid til at det store antallet pågripelser «er en indikasjon på» at myndighetene har gått for bredt ut i sin jakt på kuppmakere.

– Toppen av isfjellet

25.917 mennesker er ifølge innenriksministeren i Tyrkia pågrepet etter kuppforsøket, og 13.419 av dem holdes fortsatt i varetekt, ifølge tall gjengitt av nyhetsbyrået AFP.

President Recep Tayyip Erdogan, som fikk besøk av Jagland onsdag, lover flere pågripelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De som hittil er tatt, utgjør bare toppen av isfjellet, sa den tyrkiske presidenten torsdag.

Jagland hadde også samtaler med en andre tyrkiske toppolitikere fra flere partier under todagersbesøket.

Kuppforsøket har skapt enorme emosjoner i det tyrkiske samfunnet, fått tverrpolitisk fordømmelse og skapt en omforent forståelse av at nettverket som står bak, må «bringes til en slutt», ifølge Europarådets generalsekretær.

Les også: Tyrkia: Kan ha vært for hardhendte med kuppmistenkte

– For liten forståelse

– Jeg har sagt at det har vært for liten forståelse i de europeiske landene av hva Tyrkia har stått overfor på grunn av dette, sier Jagland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men jeg har også sagt veldig klart fra om at man må være veldig forsiktig med å klandre folk som er åpenbart uskyldige, men som av en eller annen grunn ufrivillig kan ha blitt dratt inn i dette. Det er stor forskjell på det å ha deltatt i kuppet og det å ha sympati for disse ideene, sier han, med henvisning til den muslimske predikanten Fethullah Gülen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Erdogan dropper tiltaler om ærekrenkelser

Masseoppsigelser

Tyrkiske myndigheter mener Gülen, som lever i eksil i USA, står bak kuppforsøket, noe han selv benekter.

En tyrkisk domstol utstedte torsdag formelt en arrestordre på ham. De siste tre ukene har myndighetene dessuten jaktet på medlemmer av nettverket hans som skal ha deltatt i kuppforsøket.

I tillegg til nær 26.000 pågripelser er omkring 25.000 mennesker sparket eller midlertidig avsatt fra sine stillinger på grunn av mistanker om at de tilhører Gülens nettverk, ifølge BBC.

– Ingen demokratisk stat kan godta at folk i det militære eller justisapparatet har sin lojalitet til folk utenfor staten, sier Jagland.

Han er imidlertid langt mer kritisk til avsettelsen av lærere, universitetsfolk og journalister som skal ha forbindelser til Gülen eller støtte ham.

– Man må skille mellom de som har vært med på en kriminell handling, og de som har vært med i et nettverk og jobbet på en skole, i en avis eller en TV-stasjon, sier Jagland.

Les også: Tyrkia-ekspert: – Kuppforsøket verkar gløymt i Noreg