Fant Himmlers dagbøker i russisk militært arkivTi henrettelser før leggetid

Se video:
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gir innsikt i det daglige programmet til SS-sjefen som sendte millioner av jøder i døden under andre verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksempel på Himmlers dagsprogram, 3. januar 1943

10-12: massasje
14: Lunsj med SS-offiserer
15-19: 19 politiske møter
20: Middag.
21: Flere møter, et av dem handlet om nyheten om at nazivennlige politifolk i Polen nektet å kjempe.
21-22: Beordrer henrettelsen av samtlige ti politibetjenter og at familiene deres skal sendes til konsentrasjonsleir. Går til sengs.

Kilde: Telegraph.co.uk

Heinrich Himmler
Himmler var med i Hitlers naziparti, NSDAP, fra begynnelsen, og ble blant de fremste lederne i «Det tredje riket». Han svarte kun til Adolf Hitler selv.

I 1927 utpekter Hitler ham til sjef for Schutzstaffel (SS). Under Himmler ble SS en mektig militær organisasjon, en «stat i staten», en strengt ideologisk forankret «elitegruppe». SS hadde blant annet øverste ansvar for driften av konsentrasjonsleirene. I 1943 ble Himmler også innenriksminister.

Himmler var ansvarlig for nazistenes fordrivningspolitikk i de okkuperte områdene i øst, og var helt sentral i folkemordet mot de europeiske jødene.

Mot slutten av krigen fremsatte Himmler et kapitulasjonstilbud til vestmaktene, som ble avvist. Hitler ble rasende, og fjernet Himmler fra alle verv. Utkledd som politimann havnet Himmler i britisk krigsfangenskap. Da han ble gjenkjent, tok han sitt eget liv.

Kilde: SNL.no

Den tyske avisen Bild har funnet Heinrich Himmlers tjenestedagbøker i arkivet til det russiske forsvarsdepartementet i Podolsk nær Moskva, der de har ligget glemt i over 70 år. Utdrag fra notatene blir offentliggjort som en serie, med første artikkel tirsdag denne uken.

– Denne typen kildemateriale om sentrale personer i den tyske ledelsen er viktig, og har tidligere bidratt til å endre vår oppfatning om hva som skjedde under krigen, sier historiker Lars Borgersrud til ABC Nyheter.

– Når dette er funnet i statlige arkiver og ikke har vært innom kommersielle aktører først borger det godt for etterretteligheten.

Himmler var en av Nazi-Tysklands mektigste menn. Han hadde blant annet tittelen «Reichsführer-SS», og var en av de viktigste arkitektene bak det planmessige folkemordet mot jøder og andre minoritetsgrupper under krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Himmler var sjef for SS og den viktigste aktøren på det sikkerhetspolitiske planet under hele det tredje rikets eksistens. Når det gjelder kunnskap om motstand og kunnskap om okkupasjonsplaner og masseutryddelser kan dette materialet vise seg viktig, sier Borgersrud.

Les også: Nordmenn jobbet i konsentrasjonsleire

Konfiskert av Sovjet

Tjenestedagbøkene dekker 1938, året «Krystallnatten» skjedde, og krigsårene 1943-44. De ble beslaglagt av Den røde hær mot slutten av krigen.

De tusenvis av sidene med dagboksnotater ble ikke ført i pennen av Himmler selv, men av hans assistenter. De ble nylig funnet i det russiske militære arkivet, der de ble bevart i over 70 år etter at de ble konfiskert av den sovjetiske hæren ved slutten av krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at det i de militære arkivene i Podolsk ligger store arkiver fra Den røde hær som ble beslaglagt mot slutten av andre verdenskrig, og de har i praksis vært utilgjengelige for vestlige historikere. Jeg har selv funnet viktige dokumenter vedrørende for eksempel Norge i andre russiske arkiver, sier Borgersrud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det tyske historiske instituttet i Moskva sier notatene er «dokumenter med usedvanlig stor historisk betydning», melder den israelske avisa Haaretz.

Utdragene som hittil er publisert dokumenterer den fryktede SS-sjefens program fra time til time.

Les også: Han var den eneste Magnhild kunne fortelle om fangeleirens grusomheter

«Kjærlig far og massemorder»

Bild-journalisten som sporet opp dagbøkene, Damian Imöhl sier til Times at han ble slått av hvordan Himmler med utgangspunkt i dokumentene fremstår som «en kjærlig far og massemorder».

Himmler besøker en krigsfangeleir. (Wikimedia Commons).
Himmler besøker en krigsfangeleir. (Wikimedia Commons).

– Han er svært hensynsfull med kona og datteren, samt i forholdet med sekretæren. Han tar godt vare på venner og politiske «kamerater», sier Imöhl til avisen.

– Samtidig er det grusomhetene. En dag starter med frokost og massasje fra hans private lege, så ringer han kona og datteren sør i Tyskland. Etter dette beslutter han å få ti menn drept eller besøker en konsentrasjonsleir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange beslutninger av denne art kom direkte foran Himmler og Hitler selv. Det har også å gjøre med ansvarsfraskrivelse i nazibyråkratiet, sier Borgersrud til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange SS-folk var plaget av at de ble kommandert til å utføre ting som stred mot vanlige etiske begrep. Det «store kunsstykket» Himmler fikk til var å forvandle SS-folkene til massemordere. Det skjedde gjennom ideologi, taler og møter om «rasens herskerrett», sier den norske historikeren.

Les også: Slik ble Quisling og NS-toppene lurt

– Økt forståelse

Nikolaus Katzer, lederen av Det tyske historiske institutt i Moskva, sier:

– Dokumentene gir oss en bedre strukturell forståelse av krigens siste fase. De forteller om hvordan Himmlers rolle endret seg, og gir innblikk i toppsjiktet i SS og det tyske lederskapet.

Historikere har tidligere undersøkt tilsvarende tjenestedagbøker fra årene 1941, 1942 og 1945, men kjente ikke til de manglende inntil nylig, melder BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Funnet betegnes som betydningsfullt, og har blitt sammenlignet med dagbøkene til propagandaminister Joseph Goebbels dagbøker.

For to år siden publiserte den tyske avisa Die Welt flere av Himmlers private brev, som kanskje gir bedre innblikk nazi-toppens tanker og følelser omkring folkemordet enn de mer forretningsmessige notatene i tjenestedagbøkene, skriver Haaretz.