Libyske styrker rykker fram mot IS-bastion

En regjeringslojal kriger løper i dekning under kamper mot IS i Sirte. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / NTB scanpix
En regjeringslojal kriger løper i dekning under kamper mot IS i Sirte. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Libyske styrker forsøker å nedkjempe IS i kystbyen Sirte, dagen etter at USA for første gang bombet IS' stillinger inne i byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De amerikanske luftangrepene ble iverksatt mandag på forespørsel fra Libyas FN-støttede myndigheter. Målet er å svekke IS såpass at libyske bakkestyrker blir i stand til å innta byen. Det skal ikke være aktuelt å sende inn amerikanske bakkestyrker.

– For USA handler dette først og fremst om å hindre at IS etablerer en alternativ base til Irak i Libya, sier Cecilie Hellestveit, seniorrådgiver ved International Law and Policy Institute, til NTB.

Forlater Irak

Den siste uken er det ifølge Hellestveit kommet nye tegn til at IS-krigere reiser fra Irak, der de er under hardt press.

– IS sliter i Irak. De kan trekke inn i Syria og også Libya. Det amerikanerne holder på med, er ikke å knuse IS. Det overlater de til regionen. Bombingen skal først og fremst redusere IS, slik at gruppen blir mindre slagkraftig. Man vil ødelegge nok til at man baner vei for lokale krefter, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge meldinger på sosiale medier er fem soldater drept og 17 såret i de siste kampene i Sirte. Tirsdag ble det også meldt at bydelen Al-Dollar er inntatt av regjeringslojale styrker.

Les også: Libyas statsminister ber folket samle seg mot IS

Ikke første gang

Hellestveit understreker at det ikke er første gang USA gjennomfører bombetokt mot IS i Libya. Det skjedde også høsten 2015 da det gikk rykter om at IS-ledere fra Irak hadde flyttet til Libya. Dette er imidlertid første gang USA bomber Libya på oppfordring fra den nye samlingsregjeringen som ble etablert i desember i 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folkerettslig har USA sitt på det tørre, selv om operasjonen i Libya ikke faller inn under FN-resolusjonen som autoriserte angrepene mot IS i Syria og Irak, sier hun.

Det etableres nå en NATO-base i Tunisia for å bekjempe IS i regionen, tilsvarende den som finnes i Jordan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Libya har ingen stor geopolitisk betydning for IS, slik Afghanistan, Irak og Syria har. Det som nå skjer i Libya, må primært sees i sammenheng med det som skjer i Irak, fastholder Hellestveit.

Les også: Norsk helikopterpilot skal ha meldt seg for IS-tjeneste

300 drept

Sirte har vært kontrollert av ytterliggående jihadister fra IS siden juni 2015. Offensiven mot gruppa startet i mai. Siden har over 300 regjeringslojale krigere blitt drept og over 1.500 såret, ifølge helsepersonell i Misrata.

Hvis IS taper slaget om Sirte, som var hjembyen til Libyas tidligere leder Muammar Gaddafi, vil det anses som et stort nederlag for gruppa i Libya.

Libyas FN-støttede samlingsregjering regnes som legitim av verdenssamfunnet, selv om den ennå ikke er godkjent av landets valgte nasjonalforsamling, som holder til helt øst i landet.

Les også: 20.000 syriske flyktninger vil koste hver nordmann 53 øre dagen