Venezuela tar et skritt på veien mot folkeavstemning

President Tibisay Lucena i Det nasjonale valgrådet snakker under en pressekonferanse i Caracas. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB scanpix
President Tibisay Lucena i Det nasjonale valgrådet snakker under en pressekonferanse i Caracas. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Valgmyndighetene i Venezuela har gitt grønt lys til å fortsette prosessen som kan lede til en folkeavstemning om president Nicolás Maduro må gå av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen har samlet godt over 200.000 gyldige underskrifter med krav om en folkeavstemning, opplyste lederen for det nasjonale valgrådet CNE, Tibisay Lucena, under en pressekonferanse mandag kveld lokal tid.

Godkjenningen er imidlertid bare første steg i en lang og komplisert prosess fram mot en eventuell folkeavstemning. Maduros motstandere må nå få fire millioner venezuelanere til å gi sin signatur i en ny underskriftskampanje om folkeavstemning – og opposisjonen vil kun få et tidsvindu på tre dager for å samle inn disse.

Det er ikke satt noen dato for dette neste steget i prosessen, og heller ikke for en eventuell folkeavstemning.

1.000 falske underskrifter

Den politiske situasjonen i landet er svært spent. Regjeringen anklager opposisjonen for å ha inkludert navnene til døde personer, fengslede og barn blant underskriftene som ble levert inn.

Av de totalt 1,8 millionene underskriftene som ble samlet inn, ble 1,3 millioner først godkjent av valgrådet. Deretter måtte personene bak de godkjente underskriftene møte opp i valglokaler og avgi fingeravtrykk for å bekrefte sin identitet.

Lederen for det nasjonale valgrådet opplyser at det er funnet over 1.000 underskrifter som trolig er falske, noe som vil etterforskes videre. I tillegg ble det oppdaget 400 tilfeller der personer hadde signert to ganger. Opposisjonen avviser på sin side anklagene og mener myndighetene prøver å trenere prosessen.

Les også: Ny vending om strid om folkevalgte i Venezuela

Trenger 7,5 millioner stemmer

Den økonomiske krisen i Venezuela har ført til matmangel, hyperinflasjon og sammenstøt, og opposisjonen har lagt skylden på Maduro.

Presidentens motstandere kjemper nå for at en folkeavstemning skal avholdes innen 10. januar. Blir avstemningen holdt innen 10. januar – og mer enn 7,5 millioner av de stemmeberettigede stemmer for å kaste Maduro – blir det utskrevet nyvalg. 7,5 millioner stemmer er antallet Maduro fikk i presidentvalget i 2013, da rundt 15 millioner venezuelanere avla stemme.

Hvis folkeavstemningen avholdes etter 10. januar, blir Maduro imidlertid erstattet av sin egen visepresident, som vil sitte de siste to årene av den inneværende presidentperioden.

Les også: Venezuelas regjering beskylder opposisjonen for bedrageri

Tiden på sin side

Maduro har tiden på sin side, og opposisjonen kritiserer at presidenten har innflytelse over valgmyndighetene, noe som gjør at han kan hale ut prosessen.

Opposisjonen i landet har nå tre dager på seg for å formelt be valgmyndighetene om å fortsette prosessen. Etter at det er gjort, har valgmyndighetene 30 dager på seg for å svare og forberede neste steg, der opposisjonen altså må samle inn fire millioner underskrifter på tre dager.

Når den underskriftskampanjen er over, vil valgmyndighetene ha 15 dager på seg for å telle og godkjenne underskriftene, før de – hvis opposisjonen når målet sitt – må beslutte å avholde en folkeavstemning innen tre måneder.

Krisen i Venezuela:

* Venezuela har de største oljereservene i verden, og økonomien er hardt rammet av den lave oljeprisen.

* Venezuela er et av verdens mest oljeavhengige land. Ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) førte oljeprisnedgangen til at landet gikk fra å tjene 80 milliarder dollar i 2013, til mellom 20 til 25 milliarder dollar i 2015.

* Landets økonomi krympet med 5,7 prosent i 2015. I år ventes det at økonomien vil krympe 8 prosent.

* Inflasjonen har steget i takt med krisen. I år ventes det at inflasjonen vil nærme seg 700 prosent.

* Krisen har ført til stor mangel på dagligvarer. Flere tusen venezuelanere hamstrer mat og andre dagligvarer i nabolandet Colombia når de har hatt muligheten. Grensen mellom landene er som regel stengt.

* Situasjonen har også ført til store protester mot myndighetene. Siden 2014 er minst 50 personer drept og over 3.000 pågrepet i forbindelse med protestene.

(Kilder: Reuters, AFP, DPA, IMF, OPEC, NTB)