USA bomber mål i Sirte

Den FN-støttede regjeringen i Libya kjemper mot IS om kontroll over byen Sirte. Amerikanske jagerfly var mandag på vingene over byen og angrep IS-mål. Bildet er fra bakken i Sirte søndag og viser en soldat som kjemper mot IS-opprørere.
Den FN-støttede regjeringen i Libya kjemper mot IS om kontroll over byen Sirte. Amerikanske jagerfly var mandag på vingene over byen og angrep IS-mål. Bildet er fra bakken i Sirte søndag og viser en soldat som kjemper mot IS-opprørere. Foto: Goran Tomasevic / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske kampfly bombet mandag antatte IS-mål i havnebyen Sirte i Libya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal være første gang at amerikanske jagerfly er på vingene over byen Sirte. Angrepene skjedde på forespørsel fra Libyas FN-støttede samlingsregjering.

– Regjeringen og hærsjefen henvendte seg med en forespørsel om direkte bistand til å utføre målrettede flyangrep. De første angrepene startet i dag mot stillinger i Sirte, sier statsminister Fayez Serraj.

Han opplyser at angrepene førte til et stort antall drepte, uten å spesifisere hvor mange. Serraj legger til at det ikke skal utplasseres amerikanske styrker på bakken.

Pentagon bekrefter

– På forespørsel fra den libyske regjeringen, har USA utført presisjonsangrep mot IS-mål i Sirte, for å støtte lokale bakkestyrker som forsøker å bekjempe IS i sitt eget kjerneområde i Libya, sier Pentagons pressetalsmann Peter Cook.

Han legger til at de amerikanske flyangrepene over Sirte «skal fortsette», uten å gå i mer detalj.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Barack Obama ga grønt lys for bombeangrepene.

Intensivert kamp

Flyangrepene mandag markerer starten på en mer intensivert rolle for USA i kampen mot IS i Libya.

I mai trappet den FN-støttede samlingsregjeringen i Tripoli opp kampen for å gjenerobre Sirte. Kystbyen ligger om lag 450 kilometer øst for Tripoli og vest for Benghazi, og den var avdøde diktator Muammar Gaddafis hjemby. IS-tilknyttede opprørere har kontrollert Sirte siden juni i fjor.

Hvis offensiven mot IS skulle lykkes, vil ekstremistgruppen ha blitt påført et stort slag, etter å ha blitt påført nederlag både i Irak og Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre regjeringer

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime. Gaddafi ble drept i Sirte samme år.

En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i landet. Det ble holdt valg i 2012, og året etter ble den internasjonalt anerkjente regjeringen og nasjonalforsamlingen jaget ut av Tripoli og søkte tilflukt i Tobruk øst i landet. En allianse av islamistgrupper og klanbaserte militser etablerte en ny regjering og nasjonalforsamling i Tripoli.

I februar i år ble det opprettet en tredje regjering i landet – en FN-støttet regjering som foreløpig har liten makt og kontroll.