Tyrkia kaller inn tysk ambassadør på teppet

Erdogan ønsket å tale til demonstrantene i Köln via videolink. Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters / NTB scanpix
Erdogan ønsket å tale til demonstrantene i Köln via videolink. Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands fungerende ambassadør til Ankara må forklare seg i det tyrkiske utenriksdepartementet om hvorfor Recep Tayyip Erdogan ikke fikk tale til demonstranter i Köln.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En tysk domstol bestemte søndag at Tyrkias president Erdogan ikke skulle få tale via video til titusener av støttedemonstranter i storbyen, slik arrangørene ville det.

Ambassadør Martin Erdmann er på ferie, og det blir dermed hans chargé d'affaires som må stå skolerett i Ankara mandag ettermiddag, opplyser den tyske ambassaden.

Rundt 40.000 personer deltok i helgens markering der de viste at de er imot det mislykkede kuppforsøket for drøyt to uker siden.

– Krenket ytringsfriheten

Bare timer før demonstrasjonen avviste Tysklands forfatningsdomstol en søknad om å vise direktesendte taler fra Tyrkia. Erdogan var blant flere politikere som etter planen skulle tale, men domstolen fryktet at et slikt opptrinn ville skape uro i folkemengden.

Les også: Flere pågrepet for raid mot Erdogan-hotell under kuppforsøk

Beslutningen skapte sinne i Tyrkia, og Erdogans talsmann kalte den et brudd på ytringsfriheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ambassadør Erdmann har ikke vært i stand til å få i stand noe møte med verken utenriksdepartementet eller andre departementer i Ankara siden 2. juni. Da anerkjente den tyske nasjonalforsamlingen massedrapet på armenerne i Det osmanske riket som folkemord.

Gülen-tilhengere

Forholdet mellom Tyrkia og Tyskland har blitt ytterlige forverret siden kuppforsøket 15. juli. Erdogan anklager tilhengere av den USA-baserte predikanten Fethullah Gülen for å stå bak. Gülen har anslagsvis 100.000 tilhengere i Tyskland, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Rundt 3 millioner mennesker med tyrkisk bakgrunn bor i Tyskland.