Valls vil forby utenlandsk støtte til franske moskeer

Frankrikes statsminister Manuel Valls foreslår å forby utenlandsk støtte til moskeer på fransk jord, få dager etter at to unge IS-tilhengere drepte en prest i en kirke i Normandie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med avisen Le Monde sier Valls at han mener det bør innføres et forbud på ubestemt tid mot at moskeer i Frankrike kan bygges ved hjelp av penger fra utlandet.

Innrømmer feil

Samtidig innrømmer han at det var feil å løslate Adel Kermiche og utstyre ham med en elektronisk lenke i påvente av rettssak.

Kermiche var en av de to 19-åringene som utf

ørte kirkeangrepet i Saint-Étienne-du-Rouvray tirsdag. Han var siktet for terrorforbindelser etter at han to ganger hadde forsøkt å reise til Syria. Hans ekstremistiske holdninger hadde vært kjent for politiet i flere måneder.

Les også: Begge kirkeangriperne var kjent for politiet

Terrorekspert: – Angrepet rammet selve nervesystemet i Frankrike

Hollande forlenger unntakstilstanden

Kritikk

Både Valls og innenriksminister Bernard Cazeneuve er blitt kritisert for ikke å ha gjort nok for å forhindre terror etter at Frankrike er blitt rammet av tre store angrep i løpet av halvannet år.

Valls ønsker nå en ny form for samarbeid mellom den franske regjeringen og landets islamske institusjoner.

– Ta debatten

– Vi trenger en grunnleggende omorganisering og må etablere et nytt forhold til Frankrikes islam, sier Valls, som blant annet mener at franske imaner bør få opplæring i Frankrike, ikke i utlandet. Han slår også fast at «salafisme ikke har noen plass i Frankrike», og at «ingen bør forsøke å trekke seg unna denne debatten».

Salafisme er en ultrakonservativ versjon av sunniislam, som blant annet har inspirert grupper som al-Qaida og IS.

Personvernpolicy