Al-Qaida i Syria kan bryte med moderorganisasjonen

Bildet viser al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri. Det er tatt fra en udatert video lagt ut på internett i 2011. Foto: Reuters/NTB scanpix
Bildet viser al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri. Det er tatt fra en udatert video lagt ut på internett i 2011. Foto: Reuters/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Al-Qaida åpner for å bryte med sin syriske fløy Jabhat al-Nusra. Ifølge analytikere kan formålet være å sikre Jabhat al-Nusras framtid på den syriske slagmarken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt siden 2013 har det vært spekulert i om Jabhat al-Nusra, også kjent som Nusrafronten, kommer til bryte med moderorganisasjonen. I en uttalelse fra al-Qaida denne uken åpner moderorganisasjonen for at Jabhat al-Nusra kan gjøre nettopp dette.

– Vi ber ledelsen i Jabhat al-Nusra om å gjøre det som er til islams beste, og som beskytter det syriske folks jihad, heter det i et lydklipp fra Ahmed Hassan Abu al-Khayr, en av al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahris kommandanter.

Analytikere peker på at Jabhat al-Nusra ønsker å endre sin profil i takt med at gruppen har blitt gjenstand for stadig mer omfattende angrep fra både russiske og amerikanske luftstyrker. Å eventuelt bryte med moderorganisasjonen kan være et ledd i dette.

– Uansett hva Nusra gjør, er gruppens endelige mål å i enda større grad bli en del av den syriske revolusjonen og sikre sin framtid på lang sikt, sier Syria-eksperten Charles Lister.

Jabhat al-Nusra har, i motsetning til ekstremistgruppen IS, kjempet side om side med flere andre opprørsgrupper i Syria, blant dem den mektige islamistiske opprørsgruppen Ahrar al-Sham.

Personvernpolicy