USA: Afghansk IS har direkte forbindelse til Syria og Irak

En lastebil står parkert på stedet i Kabul der IS utførte et blodig selvmordsangrep sist lørdag. Foto: Omar Sobhani / Reuters / NTB scanpix
En lastebil står parkert på stedet i Kabul der IS utførte et blodig selvmordsangrep sist lørdag. Foto: Omar Sobhani / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Gruppen som kaller seg Den islamske staten (IS) i Afghanistan, er direkte knyttet til moderorganisasjonen i Syria og Irak, ifølge en amerikansk general.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IS-lojalistene i Afghanistan har både økonomiske, kommunikasjonsmessige og strategiske forbindelser med IS-ledelsen, som er basert i gruppens selverklærte kalifat i Irak og Syria, framholder John Nicholson, sjef for NATOs styrker i Afghanistan.

– De har søkt om medlemskap, de er blitt godkjent, de måtte bestå visse tester, det er blitt publisert i IS-bladet Dabiq, sier han til nyhetsbyrået AP.

IS-baser i provinsen Nagharhar øst i Afghanistan, ved grensen til Pakistan, er i disse dager gjenstand for en afghansk militæroffensiv som støttes av amerikanske styrker.

Offensiven ble innledet lørdag, få timer etter at IS proklamerte at gruppen sto bak selvmordsangrepet mot et demonstrasjonstog i Kabul. Rundt 80 personer mistet livet og flere hundre ble såret i angrepet.

Inntil nylig har amerikanske og afghanske tjenestemenn framholdt at IS i Afghanistan var misfornøyde Taliban-utbrytere. Amerikanske myndigheter antar at IS har mellom 1.000 og 3.000 krigere i Afghanistan.

Les også: Norge blir værende i Afghanistan

UDI: Afghanistan-innstramming rammer barn hardest

Obama vil beholde 8.400 soldater i Afghanistan

Personvernpolicy