NRK fjerner «Koranen-episode» av Brannmann Sam

<p>NB: Faksimile fra Twitter-kontoen til assisterende generalsekretær i Det britiske muslimske råd, Miqdaad Versi, som har satt sammen et utsnitt fra den aktuelle Brannmann Sam-episoden med det som skal være Koranen-siden som ble vist i programmet. Kilde: https://twitter.com/miqdaad/status/757952288992403457</p>
NB: Faksimile fra Twitter-kontoen til assisterende generalsekretær i Det britiske muslimske råd, Miqdaad Versi, som har satt sammen et utsnitt fra den aktuelle Brannmann Sam-episoden med det som skal være Koranen-siden som ble vist i programmet. Kilde: https://twitter.com/miqdaad/status/757952288992403457

I Storbritannia vakte en episode av animasjonsserien, der det fremstår som om en av figurene «tråkker» på en side fra Koranen, undring denne uka. Nå fjerner også NRK Super den omstridte episoden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Episoden er nå fjernet fra britiske Channel 5s nettsted for strømming av tv-episoder, og norske NRK Super varslet at kanalen har tatt episoden ut av sine arkiv, melder fagbladet Journalisten onsdag.

I episoden snubler figuren «Elvis» i noe papir på gulvet i brannstasjonen. Flere ark flyr opp, og et av dem er dekket med arabiske skrifttegn.

Produksjonsselskapet HIT ba tirsdag seere om unnskyldning, og la til at de vil droppe samarbeidet med animasjonsstudioet de gir skylden for tabben, skriver The Guardian.

En talsperson sier ifølge The Guardian: «Vi har blitt gjort oppmerksomme på at i en av episodene med Brannmann Sam (serie 9, episode 7) er det i et kort glimt avbildet en side fra Koranen. Siden var ment å vise uleselig tekst, og vi er lei for denne feilen. Vi vil be om unnskyldning for uro eller anstøt som har blitt vakt».

HIT varslet videre at de «tar grep for å fjerne episoden fra sirkulasjon», og at selskapet vil gjennomgå sine rutiner.

– Hva tenkte de på?

Assisterende generalsekretær Miqdaad Versi i Det britiske muslimske råd var blant dem som undret seg over at det skulle ligge en Koranen-side på brannstasjonen. Han skrev på Twitter:

Programmet ble først sendt i Storbritannia 8. oktober 2014 og kunne siden ses via en abonnementstjeneste på nett. Episoden ble sist gang vist av Channel 5 28. juni i år.

Tirsdag ble episoden fjernet fra Channel 5s strømmetjeneste, og kanalen sier det ikke er planer om å vise den igjen.

The Guardian skriver onsdag at britiske BBC har mottatt over 1000 klager på episoden, etter at et nettstedet feilaktig oppfordret publikum til å klage til den offentlige kringkasteren (det er private Channel 5 som sender programmet).

Sendt av NRK i 2014

I Norge undersøkte NRK Super om episoden er sendt her til lands etter at den ble omtalt i internasjonale medier. Den viste seg å ha blitt sendt 9. desember 2014.

– Vi tar den ut av systemet nå. Det er ikke noe poeng for oss å vise den, sier redaksjonssjef Trond Storaa til Journalisten.

Storaa sier det hender at redaksjonen har fjernet scener som ikke passer NRKs profil eller bryter med dramaturgien. Når produksjonen ikke er deres egen, vil det normalt skje i samråd med selskapet som eier programmet.

Personvernpolicy