Tenåring en av gjerningsmennene i Normandie

En kvinne tenner et lys utenfor rådhuset i Saint-Etienne-du-Rouvray i Normandie hvor en 86 år gammel katolsk prest ble knivdrept av IS-tilhengere.
En kvinne tenner et lys utenfor rådhuset i Saint-Etienne-du-Rouvray i Normandie hvor en 86 år gammel katolsk prest ble knivdrept av IS-tilhengere. Foto: Ian Langsdon / EPA

En av de to som angrep en kirke og drepte en eldre prest i Normandie, var en 19-åring hvis foreldre hadde varslet politiet for å hindre at han dro til Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Adel Kermiche var selv fra Saint-Étienne-du-Rouvray, der angrepet skjedde. Han var en av de to jihadistene som angrep kirken og skar strupen over på en prest, opplyste den franske statsadvokaten François Molins tirsdag kveld.

Både Kermiche og den andre gjerningsmannen, som ennå ikke er identifisert, ble drept av politiet etter at en nonne greide å varsle om gisseltakingen inne i kirken.

Les også: Terrorekspert: – Angrepet rammet selve nervesystemet i Frankrike

Norsk biskop: – Bestialsk og sjokkerende handling

Moren lærer

En venn av 19-åringens familie, Jonathan Sacarabany, opplyser at moren hans er lærer, og at Adel har en bror, samt en søster som er lege i Rouen.

For å hindre at sønnen reiste til Syria, tok familien kontakt med politiet og fortalte at han var tilhenger av radikal islam. Han skal ha forsøkt å reise til Syria to ganger, den første gangen ble han stanset i Tyskland og sendt hjem. Da hadde han ennå ikke fylt 18. Den andre gangen reiste han via Sveits, men ble pågrepet i Tyrkia og sendt tilbake til Frankrike.

Vel hjemme ble han siktet for terrorforbindelser og fengslet. Etter hvert ble han løslatt og utstyrt med en elektronisk lenke slik at politiet kunne følge med på hvor han var.

Ifølge en ikke navngitt politikilde ble lenken deaktivert fem timer hver dag slik at han skulle kunne forlate boligen sin uten å bli overvåket. Han skulle også melde seg for politiet en gang om dagen.

– Ikke overrasket

– Han snakket aldri til oss. Sist gang jeg så ham, var fredag. Han spilte fotball i hagen sin, sier en nabo.

En jevnaldrende gutt sier at han ikke er overrasket over det som har skjedd.

– Han snakket om det hele tiden. Han snakket om islam, at han kom til å gjøre noe sånt. For to måneder siden sa han «jeg skal ta en kirke». Jeg trodde ikke på ham. Han sa så mange ting, sier en 18-åring til radiostasjonen RTL.

En annen nabo mener på sin side at gjerningsmannen var en ung gutt som alle andre, og at han ikke kan forstå at han endret seg på denne måten.

– Det han gjorde har ingenting å gjøre med muslimer. Han gjorde det for egen regning, sier han.

16-åring pågrepet

Fransk politi har pågrepet en 16 år gammel algerier etter tirsdagens terrorangrep i en kirke i Normandie, opplyser franske påtalemyndigheter.

16-åringens storebror reiste i 2015 til Irak- og Syria-regionen med falske papirer, og det er derfor utstedt en arrestordre på ham. Det er ikke kjent hvorfor lillebroren på 16 er pågrepet.

Storebroren reiste med identitetspapirene til Adel Kermiche, 19-åringen som ifølge politiet var en av de to som gjennomførte kirkeangrepet. Adel Kermiche ble drept tirsdag da politiet aksjonerte i forbindelse gisselaksjonen i en kirke i Saint-Étienne-du-Rouvray i Normandie.

Personvernpolicy