Prest (86) drept i gisselaksjon

Morgenmessen i kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray fikk en brutal slutt da to menn snek seg inn, drepte en eldre prest og tok flere andre som gisler. Frankrikes president innkaller religiøse ledere til krisemøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens den 86 år gamle presten Jacques Hamel ble drept, ble en annen person brakt til sykehus med livstruende knivskader i halsen.

De to gjerningsmennene skal ha tatt seg inn i kirken via en bakdør. Presten, to nonner og to kirkegjengere skal først ha blitt tatt som gisler. En tredje nonne greide å unnslippe og fikk varslet politiet. Da gisseltakerne kom ut på kirketrappa, ble de skutt og drept av politiets spesialstyrke.

Ifølge en nonne som var til stede i kirken, ble den 86 år gamle presten tvunget ned på knærne, og da han forsøkte å forsvare seg selv, ble han drept. Hun forteller at de to angriperne filmet seg selv.

– De utførte en slags seremoni rundt alteret, på arabisk. Det er forferdelig, sier søster Danielle til TV-kanalen BFM.

– Han var en flott prest, føyer hun til.

Kjenning av politiet

Den ene av gjerningsmennene har ifølge franske medier vært kjent for antiterrorpolitiet siden han i fjor forsøkte å dra til Syria. Han ble stanset i Tyrkia og sendt tilbake til Frankrike. Da han ble løslatt fra fengsel i mars, ble han utstyrt med en elektronisk lenke, opplyser kilder med kjennskap til etterforskningen.

Fransk politi pågrep tirsdag en person i forbindelse med angrepet, men identiteten til vedkommende er ikke kjent.

President François Hollande var raskt på plass i byen, som ligger i Normandie like ved Rouen. Der fastslo han at det åpenbart var snakk om en terrorhandling og at de to angriperne kom fra IS. Onsdag har han innkalt representanter for «alle religioner» til krisemøte.

– Vi skal føre denne krigen med alle midler, lover den franske presidenten.

– Det aller helligste

– At en prests strupe blir skåret over i en kirke, rammer det innerste av det aller helligste i Frankrike. Dette angrepet vil skape ringvirkninger. Det vil ytterligere polarisere det franske samfunnet og skape mer fremmedfiendtlighet, noe som vil gi IS muligheter til å rekruttere og mobilisere enda flere, mener den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp.

– Vi kommer til å se flere slike angrep i Vest-Europa. De er nesten umulige å stoppe, sier Ranstorp til NTB.

Tar ansvaret

IS tar i en kunngjøring formidlet via ekstremistgruppens talerør Amaq ansvaret for kirkeangrepet og sier at det var deres «soldater» som sto bak.

– Mennene som gjennomførte kirkeangrepet i Normandie, er IS-soldater. Dette var et svar på vår oppfordring om å gjennomføre angrep mot land som deltar i korsfarernes koalisjon mot oss, heter det i kunngjøringen.

Statsminister Manuel Valls sier han er sjokkert over «det barbariske angrepet på en kirke». På Twitter sier han at hele Frankrike og alle katolikker er blitt såret i dag.

«Vi står sammen», skriver statsministeren.

Pave Frans slutter seg også til fordømmelsene.

– Spesielt fordi denne grufulle volden fant sted i en kirke, som er et hellig sted der Guds kjærlighet blir forkynt, sier han i en uttalelse.

En av gjerningspersonene identifisert

En av de to personene som angrep en kirke og drepte en prest i Normandie, er ifølge Le Monde identifisert som Adel K. Han er født i 1997, noe som betyr at han er 18 eller 19 år gammel.

Nyhetsbyrået AFP melder samtidig at en av de to angriperne var siktet for terrorforbindelser etter at han to ganger forsøkte å reise til Syria i 2015. Vedkommende var utstyrt med en elektronisk lenke etter å ha blitt løslatt fra fengsel tidligere i år.


Les også: Terrorekspert: – Angrepet rammet selve nervesystemet i Frankrike

Personvernpolicy