Lekkede eposter truer Demokratenes forsoning

Lekkede eposter fra Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC) viser angivelig at ledelsen i komiteen prøvde å undergrave valgkampen til Bernie Sanders. Her står han sammen med Hillary Clinton.
Lekkede eposter fra Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC) viser angivelig at ledelsen i komiteen prøvde å undergrave valgkampen til Bernie Sanders. Her står han sammen med Hillary Clinton. Foto: Mary Schwalm / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokratenes landsmøte åpner mandag i Philadelphia, der Hillary Clinton skal krones til presidentkandidat. Harmonien i partiet er imidlertid truet av epostavsløringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Philadelphia skal vi tilby en helt ny visjon for landet vårt, som handler om å bygge broer, ikke murer, og å omfavne mangfoldet som gjør landet vårt fantastisk, har Clinton lovet i forkant av landsmøtet

Ekspertene har beskrevet det demokratiske partiet som mer samlet enn republikanerne var på det tilsvarende landsmøtet forrige uke.

Samme helg som Tim Kaine ble presentert som visepresidentkandidat, dukket det imidlertid opp nye problemer for partiet. Nettstedet WikiLeaks publiserte fredag eposter fra Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC) som angivelig viser at ledelsen i komiteen prøvde å undergrave valgkampen til Bernie Sanders.

– Jeg er ikke sjokkert, men jeg er skuffet, sier Sanders til ABC News.

Les også: Sanders gir Clinton hardt tiltrengt støtte

Interne stridigheter

Også superdelegatenes innflytelse og valget av Kaine som visepresidentkandidat har splittet deler av partiet, og særlig Sanders' støttespillere er misfornøyde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et forferdelig valg. På et tidspunkt hvor hun prøver å få støtte fra Sanders-supporterne, er dette mer for å sikre konservative stemmer, sa Sanders-delegat Angie Morelli etter at valget av Kaine ble kjent.

Særlig Kaines politikk overfor Wall Street, samt hans tidligere støtte til handelsavtalen mellom USA og elleve andre stillehavsland, har vært gjenstand for kritikk.

Republikanernes kandidat Donald Trump benyttet også anledningen til å nevne at Kaine tok imot gaver verdt til sammen 160.000 dollar i løpet av sin periode som Virginia-guvernør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ryggrad av stål

Clinton og Kaine uttrykte på sin side stor glede over samarbeidet under lørdagens valgarrangement i den viktige vippestaten Miami.

– Tro meg, bak det smilet, har han en ryggrad av stål, sa Clinton om Kaine under arrangementet.

– Clinton er det helt motsatte av Donald Trump. Hillary fornærmer ikke folk, hun lytter til dem, sa Kaine, som vekslet mellom spansk og engelsk da han presenterte seg selv for de amerikanske velgerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heftig gjesteliste

Demokratenes landsmøte vil vare i fire dager, og høydepunktet ventes å bli tirsdag der Clinton offisielt velges som demokratenes presidentkandidat.

Godt over 50.000 mennesker er ventet å delta på møtet, noe som sprenger kapasiteten til hockeyarenaen Wells Fargo Center der møtet avholdes.

Gjestelista mangler ikke store navn, og både Barack Obama, hans kone Michelle, visepresident Joe Biden og Clintons tidligere rival Bernie Sanders skal tale.

Flere organisasjoner som støtter Clinton, vil også være til stede, blant annet en gruppe for svarte kvinner som har mistet sine barn i gate- og politivold.

Strenge sikkerhetstiltak

I likhet med republikanernes møte forrige uke, er også Demokratenes landsmøte et arrangement som krever ekstraordinær sikkerhet.

Politiet har tung tilstedeværelse overalt i byen, og har reist høye sikkerhetsgjerder rundt Wells Fargo Center, samt et parkområde like bortenfor, der mellom 35.000 og 50.000 demonstranter forventes å protestere hver dag mens møtet pågår.

Blant annet ventes Sanders-tilhengere å holde en større demonstrasjon mot Clinton under landsmøtets første dag.