USAs nyeste hangarskip kan ikke tas i bruk

USAs nyeste hangarskip USS Gerald Ford har kostet hele 110 milliarder kroner, men kan ikke tas i bruk. Først må det bygges om.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det enorme hangarskipet, som er nærmere 340 meter langt, atomdrevet og vil ha et mannskap på nærmere 5.000, er det dyreste krigsskipet som noensinne er bygget i USA.

Etter planen skulle det ha vært overlevert til den amerikanske marinen for to år siden, men slik gikk det ikke.

Forsvarsgiganten Northrop Grumman begynte byggingen av det enorme fartøyet for over ti år siden, men Pentagon konkluderer nå med at det har store mangler, viser et notat Bloomberg News har fått tilgang til.

Må bygges om

Ifølge notatet må hangarskipet bygges om for at de 75 flyene om bord skal kunne ta av og lande trygt, og det vil heller ikke være i tilstrekkelig stand til å forsvare seg mot angrep.

Flere av systemene om bord er ikke skikkelig testet eller har vist seg å være upålitelige, og hangarskipet som går under den tekniske betegnelsen CVN-78 er derfor ikke stridsklart, konkluderer Pentagons eksperter.

– Dersom ikke disse problemene blir løst, noe som vil kreve ombygging, vil de på betydelig vis begrense CVN-78s evne til å delta i kampoperasjoner, konkluderer lederen for Pentagons testavdeling, Michael Gilmore, i notatet.

Første av tre

USS Gerald Ford er det første av tre planlagte hangarskip i samme klasse. Skipene har en anslått samlet prislapp på nærmere 360 milliarder kroner, men problemene rammer nå hele programmet.

– Jeg er bekymret over påliteligheten til disse systemene, og risikoen knyttet til skipets evne til å lykkes i strid er stor all den tid disse problemene forblir uløste, skriver Gilmore i notatet om USS Gerald Ford.

– Uakseptabelt

Formannen i forsvarskomiteen i Senatet, senator John McCain, kaller problemene og forsinkelsene knyttet USS Gerald Ford «uakseptable».

– Dette er et godt eksempel på hvorfor vårt anskaffelsessystem må reformeres, sier McCain til det amerikanske forsvarets avis Stars & Stripes.

En talskvinne for den amerikanske marinen, Kara Yingling, ønsker ikke å kommentere det kritiske notatet som slår fast at deres nye hangarskip ikke er stridsdyktig.

Personvernpolicy