Erdogan stenger 2.340 institusjoner i Tyrkia

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan foran den tyrkiske nasjonalforsamlingen i Ankara. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan foran den tyrkiske nasjonalforsamlingen i Ankara. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har utstedt et dekret om at 2.341 statlige institusjoner, blant annet skoler, helseinstitusjoner, fagforeninger og veldedige organisasjoner må stenge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dekretet er det første siden unntakstilstanden som ble innført etter kuppforsøket trådte i kraft og de innebærer også at personer kan varetektsfengsles i opptil 30 dager.

Alle institusjonene som stenges har tilknytning til den moderate muslimske predikanten Fethullah Gülen, som Erdogan mener sto bak det mislykkede kuppet, hevder en tyrkisk tjenestemann.

Les også: Menneskerettigheter settes til side i Tyrkia: Opposisjonen frykter presidenten søker enda mer makt

Tyrkia har hostet kritikk som følge av unntakstilstanden og de strenge restriksjonene som er innført etter kuppforsøket og anklages av vestlige land for å bryte menneskerettighetene.

– Jeg skjønner ikke hvorfor Tyrkias vestlige venner ikke skjønner at det ikke er noe alternativ til disse tiltakene, sier Erdogan i et intervju med fransk TV.

I kjølvannet av kuppet har 37.500 offentlige ansatte fått sparken og 21.000 lærere er fratatt lisensen. Utdanningsdepartementet i Tyrkia vurderer nedleggelse av over 600 skoler.

Over 10.000 personer er også pågrepet etter kuppforsøket.

Les også: Tyrkisk uro gir høyere priser på andre sydenferier