Minst 80 drept i selvmordsangrep i Kabul

Helsedepartementet opplyser at to selvmordsbombere rammet demonstrantene. Ifølge øyenvitner ble en tredje angriper skutt av sikkerhetsstyrker.
Helsedepartementet opplyser at to selvmordsbombere rammet demonstrantene. Ifølge øyenvitner ble en tredje angriper skutt av sikkerhetsstyrker. Foto: Mohammad Ismail / Reuters

Minst 81 mennesker er drept og over 200 såret i et selvmordsangrep mot en demonstrasjon i Afghanistans hovedstad Kabul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IS hevder å stå bak angrepet, som er det dødeligste i hovedstaden siden 2001.

Bilder på afghansk TV og sosiale medier viser lik og kroppsdeler som ligger spredd på Deh Mazang-plassen i Kabul, mens overlevende dekket i blod blir båret bort fra området.

IS hevder via sin nyhetstjeneste Amaq at de står bak angrepet, som er det dødeligste i den afghanske hovedstaden siden USA og allierte invaderte landet i 2001. Hvis det stemmer at IS står bak, er det også det første større angrepet den sunnimuslimske ekstremistgruppen gjennomfører i den afghanske hovedstaden.

Flesteparten av dem som deltok i lørdagens demonstrasjon, var fra hazara-minoriteten, som hovedsakelig er sjiamuslimer. Ifølge arrangørene deltok om lag 10.000 mennesker i demonstrasjonen.

Antall døde kan stige

Ifølge IS-nyhetstjenesten Amaq var det to selvmordsbombere som angrep demonstrasjonen. Den ene angriperen ble imidlertid skutt før personen fikk detonert bomben sin, opplyser presidenttalsmann Haroon Chakhansuri.

Politiet skjøt etter angrepet i luften for å hindre at folk samlet seg i området. I tidligere selvmordsaksjoner har et første angrep blitt etterfulgt av nye for å ramme dem som strømmer til for å hjelpe de sårede.

Helsedepartementet opplyser at minst 81 er drept og 231 såret, og utenfor sykehusene i Kabul samlet folk seg lørdag kveld i påvente av å gi blod.

En talsmann for helsedepartementet, Waheed Majroeh, opplyser at tallet på døde ventes å stige ettersom mange er kritisk såret.

Nasjonal sørgedag

Afghanistans president Ashraf Ghani har erklært søndag for nasjonal sørgedag.

– Fredelige demonstrasjoner er en rett som tilhører alle innbyggere i Afghanistan, og regjeringen vil gjøre alt den kan for å sørge for innbyggernes sikkerhet, sa Ghani på en TV-sendt tale lørdag.

Hazaraene demonstrerte i protest mot at en stor kraftlinje fra Turkmenistan, Usbekistan og Tadsjikistan til Afghanistan ikke skal passere gjennom Bamiyan-provinsen, der strømmangelen er stor.

– Sekterisk dimensjon

Opprørsgruppen Taliban har tidligere stått bak en rekke lignende selvmordsaksjoner, men Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid avviser i en uttalelse lørdag ettermiddag at opprørsgruppen står bak angrepet. Videre hevder Afghanistans nasjonale etterretningstjeneste at angrepet ble planlagt av en IS-leder i provinsen Nangarhar.

– Det har lenge vært en frykt hva gjelder Afghanistan at IS-lojale styrker tilfører en sekterisk dimensjon til konflikten, som i hovedsak ikke er en sekterisk konflikt, sier analytiker Michael Kugelman ved forskningsinstituttet Woodrow Wilson Center i Washington.

Brende fordømmer

Utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer angrepet i en uttalelse lørdag ettermiddag.

– Jeg fordømmer dagens selvmordsangrep under en fredelig demonstrasjon i Kabul på det sterkeste. Vår dypeste medfølelse går til de rammede og deres familier. Norge understreker sin støtte til det afghanske folk, sier Brende.

Utenriksministeren opplyser samtidig at alle på den norske ambassaden i Kabul er trygge, og at det ikke er noen indikasjoner på at norske borgere skal være blant de drepte eller sårede.

Personvernpolicy