Rapport dokumenterer omfattende overgrep i Øst-Ukraina

Begge sider av konflikten i Ukraina opererer hemmelige fengsler der fanger blir mishandlet, slår ny rapport fast.
Begge sider av konflikten i Ukraina opererer hemmelige fengsler der fanger blir mishandlet, slår ny rapport fast. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

Både ukrainske regjeringsstyrker og de russiskstøttede separatistene i Øst-Ukraina står bak omfattende overgrep mot sivile, slår Amnesty International og Human Rights Watch fast i en felles rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ukrainske myndigheter og de russiskstøttede separatistene i Øst-Ukraina holder sivile innesperret i lange tider, ofte i hemmelige fengsler der de blir torturert, slår rapporten fast.

Den bygger på intervjuer med 40 ofre for overgrep, familiemedlemmene deres, øyenvitner, forsvarere og andre kilder.

Bortfører og torturerer

Ukrainske regjeringsstyrker og allierte militsgrupper har ifølge rapporten bortført og torturert separatister, blant annet ved å utsette dem for elektriske støt og brenne dem med sigaretter.

Samme skjebne har sivile som anklages for å støtte separatistene lidd, slår rapporten fast.

De russiskstøttede separatistene har gjort det samme mot sivile som de anklager for å spionere for ukrainske myndigheter og regjeringsstyrker eller på annet vis støtte dem.

Les også: Journalist drept av bilbombe i Ukraina

Velkjent praksis

– Folk i Øst-Ukraina som blir tatt til fange og gjemt unna av de krigførende partene, er helt i deres vold, sier Tanya Lokshina i Human Rights Watch.

– Det er aldri lovlig eller berettiget å plukke opp folk på gata, avskjære dem fra all kontakt med familie og forsvarere og slå og mishandle dem, sier hun.

– Tortur og hemmelige fengsler er ikke noe nytt i Ukraina, konstaterer Denis Krivosheev i Amnesty International.

– Landene som støtter partene i konflikten vet dette godt. De må slutte å lukke øynene for disse avskyelige overgrepene, sier han.

Les også: FN anklager partene i Ukraina for tortur

Personvernpolicy