Tyrkia fortsetter klappjakten på antatte kupptilhengere

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan anklages for å bruke fredagens kuppforsøk som påskudd for å jakte på politiske motstandere.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan anklages for å bruke fredagens kuppforsøk som påskudd for å jakte på politiske motstandere. Foto: Handout / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkiske myndigheter fortsetter klappjakten på alle som mistenkes for å ha medvirket til, eller støttet kuppforsøket. Over 50.000 offentlig ansatte er hittil avsatt eller suspendert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 9.000 mennesker er pågrepet etter fredagens kuppforsøk, blant dem 6.746 soldater og offiserer i forsvaret.

Nærmere 3.000 dommere og ansatte innen rettsvesenet har fått sparken, og 1.577 rektorer ved universiteter og høyskoler er suspendert fra sine stillinger.

Forbys utreise

15.200 lærere ved offentlige skoler er blant dem som har fått sparken, og 21.000 lærere ved private skoler er fratatt lisensen.

Det tyrkiske rådet for høyere utdanning forbyr samtidig landets akademikere å ta oppdrag i utlandet, og ber dem som befinner seg i andre land om snarest å returnere til Tyrkia.

Les også: Påstått kuppleder pågrepet i Tyrkia

Sikkerhetsråd

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sammenkalte onsdag landets nasjonale sikkerhetsråd for å diskutere hvilke andre tiltak som skal settes i verk som følge av kuppforsøket.

Sikkerhetsrådet består av både militære og sivile medlemmer, og når møtet er over vil regjeringen tre sammen for å fatte de nødvendige vedtak. Også regjeringsmøtet vil bli ledet av Erdogan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 300 mennesker mistet livet under fredagens kuppforsøk i Tyrkia, men tyrkiske myndigheter anklages nå for å utnytte situasjonen for å kvitte seg med antatt opposisjonelle.

Les også: Tyrkisk storaksjon etter kuppet bekymrer

«Forrædere»

Statsministeren Binali Yildirims har lovet full utrenskning av «forrædere» og Amnesty International er blant dem som er dypt bekymret over hva dette innebærer.

– Antallet arrestasjoner og avskjedigelser siden fredag er i seg selv alarmerende, og vi følger situasjonen nøye, sa lederen for Amnestys virksomhet i Europa og Sentral-Asia, John Dalhuisen tidligere i uka.

Les også: Norske og danske dommere vil legge press på Tyrkia

Bekymret Brende

– Men man bringer ikke rettferdighet ved å slå ned på meningsmotstandere og true med å gjeninnføre dødsstraff, sier han.

Utenriksminister Børge Brende (H) er også bekymret over utviklingen i Tyrkia i kjølvannet av kuppforsøket.

– Det er en svært bekymringsfull utvikling med tanke på rettsstaten og menneskerettighetene, mener han.