Tyrkisk storaksjon etter kuppet bekymrer

Tyrkias president Tayyip Erdoğan taler under et folkemøte i Istanbul 18. juli.
Tyrkias president Tayyip Erdoğan taler under et folkemøte i Istanbul 18. juli. Foto: Turkish Presidental Press Office / Handout / EPA

EU, Nato og organisasjoner som Amnesty følger hendelsene i Tyrkia nøye etter kuppforsøket fredag. 7500 mennesker er pågrepet, og 9000 har mistet jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias statsminister Binali Yildrim (i midten) besøker skadde deler av det tyrkiske parlamentet i Ankara tirsdag. Foto: Umit Bektas / Reuters
Tyrkias statsminister Binali Yildrim (i midten) besøker skadde deler av det tyrkiske parlamentet i Ankara tirsdag. Foto: Umit Bektas / Reuters

Den tyrkiske statsministeren Binali Yildirim advarte tirsdag mot å «hevne seg på» tilhengere av det mislykkede kuppet i landet.

Myndighetene har pågrepet flere generaler etter helgas dramatiske hendelser, og myndighetenes aksjoner i kjølvannet av kuppforsøket vekker nå bekymring internasjonalt.

Landets president Recep Tayyip Erdoğan har fordømt kuppforsøket, som etterlot mer enn 300 døde på begge sider, som et «forræderisk forsøk på kaste ham fra makten». Erdoğan mener kuppet ble planlagt i det amerikanske hovedkvarteret til den moderate muslimske predikanten Fethullah Gülen.

Tyrkiske myndigheter har hittil pågrepet over 7500 mennesker og gitt 9000 sparken, i en aksjon som har fått Tyrkias allierte i EU og Nato til å be myndighetene i Ankara om å overholde rettstatens prinsipper.

Erdoğans antydning om at dødsstraffen kunne bli gjeninnført har skapt sterk bekymring i Europa, og ført til advarsler om at en slik endring vil bli spikeren i kista for Tyrkias håp om en dag å slutte seg til EU.

26 generaler i varetekt

Den tidligere sjefen for det tyrkiske flyvåpenet, Akin Ozturk, i et arkivfoto. Ozturk anklages for å ha ledet kuppet fredag. Foto: Oktay Ensari Kayseri / AP
Den tidligere sjefen for det tyrkiske flyvåpenet, Akin Ozturk, i et arkivfoto. Ozturk anklages for å ha ledet kuppet fredag. Foto: Oktay Ensari Kayseri / AP

En domstol i Ankara varetektsfengslet mandag 26 tidligere generaler, mistenkt for å ha planlagt kuppforsøket. Blant disse var den tidligere sjefen for luftforsvaret, general Akin Ozturk, som enkelte tyrkiske medier har fremstilt som «hjernen» bak kuppet.

Les også: Tidligere flyvåpensjef anklages for kuppforsøk

Datoen for rettsaken mot generalene er ennå ikke satt.

De er tiltalt blant annet for å ha forsøkt å «styrte den grunnlovsfestede orden», å ha ledet en væpnet gruppe og å ha forsøkt å gjennomføre attentat mot presidenten.

I en uttalelse til påtalemyndighetene avviste Ozturk at han ledet kuppet.

«Jeg er ikke personen som planla eller ledet kuppet. Hvem som planla og styrte det vet jeg ikke», uttalte han ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Brutal behandling

Tyrkias behandling av de mistenkte har vakt uro blant landets allierte, særlig etter at enkelte av dem ble ført frem for media, og vist mens de ble utsatt for brutal behandling.

Anadolu offentliggjorde bilder av Ozturk og andre mistenkte på trappene i domstolen i Ankara. De stirret rett fremfor seg med hendene bundet bak ryggen.

Ozturk har sett sliten og herjet ut i foto offentliggjort av statlige medier, med tykk bandasje på det ene øret.

Det har også kommet frem bilder der regjeringens tilhengere fysisk angriper tilhengere av kuppet under pågripelse.

– Ingen skal søke hevn. Dette er uakseptabelt i et rettssamfunn, sa Yildirim etter et møte med lederen av det sekulære opposisjonspartiet Det republikanske folkepartiet, Kemal Kilicdaroglu.

Innenriksministeren sa at nærmere 9000 mennesker, blant disse 8000 politifolk, men også lokale myndighetspersoner som guvernører og andre lokale tjenestemenn, har blitt avskjediget i storaksjonen som pågår etter kuppet.

Les også: Nye aksjoner mot mistenkte kuppmakere

Predikant i USA

Den moderate tyrkiske predikanten og motstander av Erdoğans regime, Fethullah Gülen, under en tale fra sitt hjem i Pennsylvania i USA 18. juli. Tyrkiske myndigheter har anklaget ham for å ha vært innblandet i kuppforsøket, noe predikanten avviser Foto: Thomas Urbain / AFP
Den moderate tyrkiske predikanten og motstander av Erdoğans regime, Fethullah Gülen, under en tale fra sitt hjem i Pennsylvania i USA 18. juli. Tyrkiske myndigheter har anklaget ham for å ha vært innblandet i kuppforsøket, noe predikanten avviser Foto: Thomas Urbain / AFP

Tyrkia har gitt predikanten Gülens tilhengere i det militære skylden for hendelsene fredag. Ankara anklager ham for å lede en gruppe myndighetene kaller «Fetullahcis terrororganisasjon».

Ankara har økt presset mot USA for å få Gülen utlevert slik at han kan stilles for retten i Tyrkia. USAs utenriksminister John Kerry uttalte mandag at han ønsker å se beviser, ikke anklager.

Yildirim sier tirsdag at Tyrkia har sendt amerikanske myndigheter fire mapper om Gülens påståtte tilknytning til kuppet.

Predikanten uttalte i et intervju med flere medier fra sitt hovedkvarter i den amerikanske delstaten Pennsylvania at han «personlig ikke hadde noen bekymringer» om utleveringsbegjæringen.

– USA er et rettssamfunn. Jeg tror ikke denne regjeringen vil vektlegge noe som ikke er hjemlet i lov, sa han.

Han kalte også kuppforsøket «forræderi, et svik mot den tyrkiske nasjonen».

Spekulasjoner om dødsstraff

Tyrkia avskaffet dødsstraffen for de fleste former for lovbrudd i 2004, men regjeringen hevder nå at det er et økende press fra folket om å gjeninnføre dødsstraffen for kuppets bakmenn.

I sitt første intervju etter kuppet uttalte Erdoğan til CNN at han vil godkjenne et eventuelt vedtak i nasjonalforsamlingen om å gjeninnføre dødsstraff.

– Dette er et klart tilfelle av forræderi, sa han.

Men EU, som Tyrkia i flere år har forsøkt å slutte seg til i en langvarig tilnærmingsprosess, advarte om at en slik beslutning ville få konsekvenser.

– Ingen land kan bli EU-medlem hvis det innfører dødsstraff, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Amnesty International har uttalt at organisasjonen er bekymret for utviklingen.

Les også: Tyrkisk kuppforsøk omtales som amatørmessig

Presidenten: – Jeg kunne ha blitt drept

Erdoğan har oppholdt seg i Istanbul siden han fløy tilbake dit lørdag fra feriestedet Marmaris, der han oppholdt seg da kuppmakerne slo til.

Erdoğan uttalte til CNN at livet hans var i alvorlig fare: «Dersom jeg hadde blitt (i Marmaris) 10-15 minutter lenger ville jeg enten ha blitt drept eller bortført av dem».

Statsminister Yildirim sier 208 mennesker ble drept under kuppforsøket, blant disse 145 sivile, 60 politifolk og tre soldater lojale til myndighetene. Militæret sier 104 ble drept blant kuppmakerne.

Ifølge tyrkiske myndigheter skal to tyrkiske piloter som spilte en rolle da et russisk fly ble skutt ned i november, som førte til krisen mellom Moskva og Ankara, være i varetekt på grunn av det mislykkede kuppet.

Les også: Forsker tror Erdogan var advart om kupplaner


Kilde: AFP, oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver.

Personvernpolicy