Norsk vikingskips amerikatur i fare

Se video fra vikingskipets reise fra Grønland til Newfoundland i Canada. Video: Draken Harald Hårfagre

Det norske vikingskipet Draken Harald Hårfagre må skaffe 3,5 millioner kroner etter å ha fått uforutsette problemer da det entret amerikansk farvann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske myndigheter regner vikingskipet som et kommersielt fartøy, og derfor krever at det er en navigatør ombord, skriver Daily Herald.

Den uforutsette kostnaden vil tilføye rundt 430.000 dollar – litt over 3,5 millioner kroner – til skipets reisebudsjett. En navigatør koster rundt 400 dollar – altså over 3000 kroner – i timen.

Vikingskipet ble sjøsatt i 2012 og er bygget med Olav Tryggvasons sagnomsuste krigsskip Ormen Lange fra år 999 som mal. Det var ventet å være en del av Chicagos Tall Ships-utstilling i slutten av måneden.

Sons of Norway som er en interesseorganisasjon for norskamerikanere, har begynt kronerulling for å få skipet videre gjennom The great lakes til Chicago.

Fredag ettermiddag var det allerede samlet inn litt over 25.000 dollar – rundt 210.000 kroner.

Inntil pengene er samlet inn er skipet fast i Bay City i delstaten Michigan.

Skipet er verdens største vikingskip, og la ut fra hjemmehavnen Haugesund 24. april i år. På veien har det vært innom Island og Grønland før det krysset Atlanteren til Newfoundland i Canada. 1.000 år tidligere ble stedet oppdaget av Leiv Eiriksson og hans vikinger, som kalte området for Vinland.

Les også:

Kan ha funnet ukjent vikingsted i Canada

Trønderske vikinger tidlig på langferd

Har funnet bevis for vikingenes mystiske kompass

Personvernpolicy