Soldater bruker ballett som terapi

Når vakten på grensen mellom Nord- og Sør-Korea ender, bytter disse soldatene ut militærstøvlene med ballettsko. – Det gir meg ro i en spent hverdag, sier sersjant ved basen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gang i uken får soldater som tjenestegjør ved den demilitariserte sonen på Koreahalvøya tilbud om en ganske alternativ måte å takle stresset som følger med når man tjenestegjør ved verdens tyngst bevæpnede grense.

Ledet an av av en ballerina fra nasjonalballetten, øver soldatene inn klassiske ballettstykker som tester både styrken og fleksibiliteten deres på en helt ny måte.

– Ballett krever stor fysisk styrke. Det fungerer veldig bra for å bygge muskler, øke fleksibiliteten og for å jobbe med holdninger, sier oberstløytnant Heo Tae-sun.

Les også: – Atomprogrammet vil føre til Nord-Koreas fall

Fin avkobling

De to nabolandene fyker stadig i tottene på hverandre. Tidligere i år krenket et nordkoreansk skip grensen mellom landene. Sør-Korea svarte med å avfyre varselskudd mot fartøyet.

De to landene er teknisk sett fortsatt i krig.

Sersjant ved militærbasen i Paju, Kim Joo-hyeok, er inne i sitt andre av de to årene koreanske menn er nødt til å tjenestegjøre. 23-åringen, som har vært med på dansingen siden han kom til basen, sier den har hjulpet ham med å takle den stressende hverdagen.

– Gjennom ballett klarer jeg å beholde roen og finne balanse i livet. Samtidig har det også bidratt til at jeg har bygget sterke vennskap med mine medsoldater, sier han.

Kim legger til at han ønsker å fortsette med ballett også når han har fullført tjenestetiden.

Les også: – Nord-Korea har ingen sjans mot USA og Sør-Korea

Givende arbeid

Danseinstruktør Lee Hyang-Jo forteller at hun følte mye usikkerhet knyttet til jobben da hun begynte, men at den i etterkant har vært svært givende.

– Det er veldig hardt å være i militæret, så jeg var ikke helt sikker på hvordan jeg skulle hjelpe dem, men jeg er glad jeg tok på meg utfordringen. Det føles veldig verdt det når jeg ser dem smile og nyte balletten etter hvert som de lærer mer, sier hun.

Soldatene planlegger å holde en forestilling mot slutten av året, og håper å overgå forestillingen fra i fjor, som inneholdt deler av Tsjaikovskijs ballett, «Svanesjøen».

Personvernpolicy