Dop-epidemi gir overfylte fengsler i Thailand

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 250 millioner piller ble beslaglagt forrige måned, mens antall arrestasjoner knyttet til narkotika har fordoblet seg de siste ti årene. – Vi har ikke råd til å bygge nye fengsler, sier justisminsteren i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Thailand har erklært nederlag etter en over ti år lang krig mot doplangerne i landet. Som et resultat av krigen er fengslene i landet overfylt med innsatte. Alle fra narkobaroner til gategutter som bare selger litt dop på siden risikerer samme straff – livstid eller dødsstraff.

Landets justisminister, Paiboon Koomchayan, sier til Reuters at han derfor legger planer om å gjøre landets narkotikalover mildere.

– Jeg ønsker å deklassifisere metamfetamin, men Thailand er ikke klart for en slik endring akkurat nå, sier han.

Deklassifiseringen som justiminsteren foreslår vil føre til at straffene som blir gitt for å selge eller være i besittelse av metamfetamin blir mildere.

Bor fem på én celle

Ved Klong Prem-fengselet i hovedstaden Bangkok deler så mange som fem innsatte samme celle. Totalt huser fengselet over 6.000 fanger – mer enn halvparten av disse soner straffer for narkotikadommer. De strenge lovene har ført til at antallet arrestasjoner har doblet seg i løpet av de siste ti årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Mer enn 500 drept av menneskesmuglere i Thailand

Ansatte ved fengselet sier overbefolkningen skaper problemer.

– Vi er nødt til å finne en løsning slik at prøveløslatelser blir en mulighet, sier fengselssjef Thawatchai Chayiwat.

Enorme beslag

Hovedsakelig dreier narkotikahandelen i Thailand seg om piller, lokalt kalt ya-ba, som består av en blanding av metamfetamin og koffein.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ekstremt høy etterspørsel etter dopet i Sørøst-Asia. Bare forrige måned beslagla politi i Thailand 250 millioner piller.

De høye straffene for brudd på narkotikalover i Thailand, samsvarer med lover i andre land i regionen. På Filippinene, hvor bruken av metamfetamin har skutt i været, har den nylig valgte presidenten, Rodrigo Duterte, gått til storaksjon mot kartellene og oppfordret folk til vold mot dopmisbrukere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis du kjenner dopmisbrukere er det bare å drepe dem. Dette er enklere enn at vi får familien deres til å gjøre det, uttalte den kontroversielle presidenten kort tid etter at han ble innsatt.

Mangler penger

Prisen for å bygge et nytt høysikkerhetsfengsel i landet er anslått å ligge rundt 14 milliarder kroner. Justisministeren mener derfor vil være umulig å bygge flere fengsler for å ta imot strømmen av straffedømte.

Les også: Vær forsiktig i disse landene

– Vi er et fattig land. Vi har massevis av plass til nye fengsler, men mangler de økonomiske midlene, sier Koomchayan.

FNs administrative senter i kampen mot narkotika og kriminalitet opplyser at Thailand står for omlag 40 prosent av Sør-øst Asias fengselsbefolkning. Dette til tross for at landet kun består av 10 prosents av regionens totale befolkning.