Tyrkia vil vurdere innføring av dødsstraff

President Erdogans tale tidlig lørdag morgen.

Tyrkia skal ikke styres av de væpnede styrkene, lovte president Recep Tayyip Erdogan i en tale. Statsministeren avviser ikke dødsstraff.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias statsminister har ifølge The Guardian tatt til orde for å se på om dødsstraff skal innføres i etterkant av kuppforsøket.

Landet har per i dag ikke dødsstraff som lovlig straffemetode, men statsministeren utlukker altså ikke endringer.

Talte ved daggry

Erdogan kom til flyplassen i løpet av natten etter å ha fløyet fra middelhavskysten sør i landet, der han var på ferie med familien. Da solen var på vei opp, talte han til de mange som hadde funnet veien ut til flyplassen.

Da han landet midt på natten sa han at han skulle reise vider til hovedstaden Ankara, og han lovte å straffe dem som står bak kuppforsøket mot ham.

– De som står bak kuppforsøket vil betale en svært høy pris for sitt svik, sa Erdogan til TV-kanalen NTV like etter at han kom til Istanbul. Det er første gang han viser seg offentlig siden kuppet mot ham startet. Presidenten sverger at han ikke vil overgi landet til «okkupanter». Han sier det vil bli gjennomført en utrensking i det tyrkiske forsvaret og legger til at oppdraget med å fjerne «forræderske elementer» allerede er i gang.

Se video: Parlamentet i Ankara totalt ødelagt. Amatørvideo viser de store skadene

Fregratt kapret

En opposisjonell gruppe skal ha tatt kontroll over en fregatt ved den tyrkiske flåtebasen Golcuk og angivelig tatt sjefen for den tyrkiske marinen som gissel. Det er Reuters som melder at gruppa har okkupert marinefartøyet, med henvisning til en høytstående gresk militærkilde.

Jakten fortsetter

Tyrkiske myndigheter har sendt ordre til alle grenseposter og flyplasser om å stanse flyktende kuppmakere.

Myndighetene sier de slo alarm etter at de ble informert om at framtredende medlemmer av bevegelsen til den religiøse lederen Fethullah Gül, inkludert journalister, ville flykte fra landet.

Ifølge nyhetsbyrået Anadolu ble myndighetene oppmerksom på planene etter å ha funnet lister over hvem som skulle ta styringen om kuppforsøket hadde lyktes.

Fungerende hærsjef Umit Dundar sa lørdag at alle som er tilknyttet Gül, vil bli rensket ut av de væpnede styrkene.

Les også: Dødstallene passerte 60 under kupp-natten

Folket responderte på Erdogans ønske

ør Erdogan landet i Istanbul, oppfordret han folk til å strømme ut i gatene og ikke respektere portforbudet som kuppmakerne innførte, og senere ba han folk bli i gatene fordi faren for nye forsøk på kupp ikke var over.

Tusener svarte på oppfordringen, og det var sammenstøt mellom kuppsoldater og sivile, blant annet på Bosporos-broen.

Personvernpolicy