Kina truer med luftforsvar i Sør-Kina-havet

Kinesiske myndigheter truer med å innføre en luftforsvarssone i Sør-Kinahavet dersom landet utsettes for det Kinas viseutenriksminister kaller «trusler».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Kina har rett til å gjøre det, sier Liu Zhenmin, som viser til at landet fra før har etablert en luftforsvarssone over Øst-Kinahavet.

Innføring av en luftforsvarssone for Sør-Kinahavet vil være et tiltak som Beijing kan innføre hvis landet føler seg truet, legger han til.

Liu Zhenmins uttalelse onsdag kom dagen etter at den internasjonale voldgiftsdomstolen i Haag slo fast at Kina ikke har grunn til å kreve historiske rettigheter over øyer i Sør-Kinahavet.

– Hvis vår sikkerhet blir truet, har vi selvsagt rett til å avgrense et område. Dette vil avhenge av vår helhetsvurdering, sier Liu.

Ikke anerkjent

Videre legger viseutenriksministeren til at Kina håper andre land ikke benytter anledningen til å true Kina.

– Vi håper de kan samarbeide med Kina for å bevare fred og stabilitet i Sør-Kinahavet, og ikke la Sør-Kinahavet bli utgangspunkt for en krig.

Kinas eksisterende luftforsvarssone over Øst-Kinahavet er ikke anerkjent av USA.

Før kjennelsen falt i Haag, hadde Kina på forhånd gitt beskjed om at landet ikke ville komme til å respektere domstolens kjennelse, ettersom kineserne ikke hadde gått med på at saken skulle løses ved hjelp av voldgift.

Filippinene

Det var Filippinene som anla saken. Filippinenes utenriksminister Perfecto Yasay sa tirsdag til pressen i Manila at han ønsker avgjørelsen velkommen. Kina var raskt ute med å avvise den.

– Kina aksepterer ikke og anerkjenner ikke avgjørelsen, het det i den første offisielle reaksjonen fra Beijing, videreformidlet av Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua.

USA mener tirsdagens avgjørelse er endelig og juridisk bindende. Utenriksdepartementet i Washington mener også at avgjørelsen er et viktig bidrag for å kunne løse konfliktene i regionen.

Kina er på kollisjonskurs med en rekke andre asiatiske land som følge av uenighet om hvem som har rett til hvilke havområder.

Les også: Haag-domstol avviser Kinas krav i Sør-Kinahavet

Omfattende krav

Beijing hevder å ha krav på mesteparten av det ressursrike Sør-Kinahavet, deriblant øyer som ligger langt fra det kinesiske fastlandet. Både Filippinene, Brunei, Malaysia, Taiwan og Vietnam mener å ha rettigheter i noen av de samme områdene.

Kina baserer sine krav på kart fra 1940-tallet, og landet har de siste årene forsvart kravene mer og mer aggressivt. De siste årene har Kina blant annet bygd ut holmer og skjær i farvannene, noe som har vakt sterke reaksjoner fra både nabolandene og USA.

Personvernpolicy