Leter etter årsak til togkollisjonen i Sør-Italia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fortsatt helt uklart hvorfor to passasjertog kolliderte front mot front i Puglia i Sør-Italia. Minst 23 mennesker mistet livet i den voldsomme kollisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge nettavisen The Local er 50 mennesker skadd, og tilstanden er kritisk for 18 av dem. Redningsarbeidet fortsatte hele tirsdag, og mange ofre var utpå ettermiddagen fortsatt fanget i togvrakene.

Mens rednings- og opprydningsarbeidet pågikk, fortalte overlevende hvordan de hjalp hverandre ut av de forvridde restene av toget.

– Jeg løp barføtt over murblokkene og greide å redde mannen min. Jeg så mennesker som var revet i småbiter, sier et øyenvitne til en italiensk TV-kanal.

Ulykken skjedde på en rett ettsporstrekning i 11-tiden tirsdag der de to togene av ukjent årsak kjørte på det samme sporet og braste inn i hverandre i stor fart. Alle de døde satt i de to fremste vognene i togsettene, som besto av fire vogner hver.

– Noen av vognene er fullstendig smadret, og redningsarbeidere jobber nå med å berge ut passasjerer. Mange er skadd, og jeg tror mange er døde, sa Riccardo Zingaro, sjef for trafikkpolitiet i Andria, til journalister på stedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn funnet

Redningsmannskaper strømmet til for å berge passasjerer ut av de knuste vognene som lå strødd i en olivenlund langs sporet.

I en av vognene fant de et lite barn som ble fraktet til sykehus i helikopter. Italienske myndigheter frykter at dødstallene vil fortsette å stige.

Likkister er brakt til stedet fra den nærliggende byen Bari for å frakte bort de døde.

– Jeg så døde mennesker og andre gråtende mennesker som tryglet om hjelp. Det verste jeg har sett i mitt liv, sa en politimann som var blant de første på stedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tid for tårer

Italias statsminister Matteo Renzi avbrøt en tale i Milano da han fikk vite om ulykken.

– Dette er en tid for tårer. Vi vil ikke hvile før vi har funnet ut nøyaktig hva som har skjedd, sa Renzi til pressen kort tid etter kollisjonen.

Ordfører i Corato, Massimo Mazzilli, sammenligner ødeleggelsene med et flykrasj.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en katastrofe. Det er som om det var et flykrasj, skrev han på Facebook.

Privat togselskap

Utenriksdepartementet har så langt ikke fått beskjed om at nordmenn er involvert i ulykken.

– Vi har ikke noen indikasjoner på det nå, men vi undersøker med ambassaden i Roma, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde til VG.

Etterforskerne sier at minst ett av togene kjørte svært fort, og det kan ikke utelukkes at ulykken skyldes menneskelig feil. Et av togene skulle ha ventet på grønt lys ved stasjonen før ulykkesstedet.

De to togene som kolliderte, tilhører det lokale privateide togselskapet Ferrotramviara Spa, ifølge det nasjonale jernbaneselskapet Ferrovia dello Stato.

Selskapet er basert i Bari og eier rundt 20 mindre elektriske tog. Selskapet frakter mange pendlere og studenter mellom blant annet Ruvo og Corato der ulykken inntraff i Puglia-regionen.

Se video øverst i artikkelen