Varsleren Manning glad for å være i live etter selvmordsforsøk

Chelsea Mannings advokater bekrefter at hun forsøkte å ta sitt eget liv i fengselet. Hun er nå innlagt på sykehus. Foto: Reuters / NTB scanpix
Chelsea Mannings advokater bekrefter at hun forsøkte å ta sitt eget liv i fengselet. Hun er nå innlagt på sykehus. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokatene til Chelsea Manning, soldaten som lekket amerikanske hemmeligstemplede dokumenter, bekrefter at hun ble innlagt på sykehus fordi hun forsøkte å ta sitt eget liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chelsea Manning, Irak-soldaten som lekket hemmeligstemplede amerikanske dokumenter, sier hun er glad for å være i live etter å ha forsøkt å ta sitt eget liv.

Mannings advokater bekreftet mandag at Manning nylig ble innlagt på sykehus som følge av et selvmordsforsøk. Bekreftelsen kommer få dager etter at CNN siterte ikke navngitte kilder i embetsverket på at Manning hadde forsøkt å ta sitt eget liv i fengselet.

Advokatene er svært kritiske til at selvmordsforsøket er blitt kjent og anklager det amerikanske militæret for et grovt brudd på taushetsplikten.

– Hun ville foretrukket å holde informasjon om sin medisinske tilstand privat, sier advokatene.

– Har det ok

De skriver også at Manning vet at folk lurer på hvordan hun har det, og at hun vil at alle skal vite at hun er under nøye overvåking i fengselet, og at dette vil fortsette de kommende ukene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble det sendt en Twitter-melding fra Mannings profil der det sto: «Jeg har det ok. Jeg er glad for å være i live. Takk for all deres kjærlighet. Jeg kommer meg gjennom dette».

Twitter-meldingene blir vanligvis sendt av Mannings representanter, etter at de har fått beskjed om hva de skal skrive i telefonsamtaler med Manning.

35 års fengsel

28 år gamle Manning jobbet som militæranalytiker i Irak i 2010. Han har siden 2013 sittet fengslet i Kansas etter å ha blitt dømt til 35 års fengsel for å ha lekket en mengde hemmelig informasjon. Lekkasjen var fram til WikiLeaks den største fra det amerikanske militæret noensinne.

Varsleren Chelsea Manning het tidligere Bradley til fornavn. Dagen etter dommen opplyste hun at hun ønsket å gjennomgå hormonbehandling og skifte kjønn. I fjor fikk hun positivt svar på søknaden om å gjennomgå hormonbehandling.

På Twitter skriver Manning selv at hun er glad for å være i live: