Analyse: IS' territorium redusert med 12 prosent

En ung mann som er lojal overfor irakiske regjeringsstyrker feirer gjenerobringen av Falluja i slutten av juni, etter at byen siden begynnelsen av 2014 havnet på IS' hender. Foto: Reuters / NTB scanpix
En ung mann som er lojal overfor irakiske regjeringsstyrker feirer gjenerobringen av Falluja i slutten av juni, etter at byen siden begynnelsen av 2014 havnet på IS' hender. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De IS-kontrollerte områdene i Irak og Syria er i første halvår blitt redusert med 12 prosent, ifølge en analyse fra den britiske tankesmia IHS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jihadistene, som erklærte sitt selvoppnevnte kalifat i de to landene i 2014, fortsetter å tape terreng etter en rekke tilbakeslag i fjor, heter det i IHS-analysen som ble lagt fram søndag.

– I 2015 krympet området for det såkalte IS-kalifatet inn med 12.800 kvadratkilometer til 78.000 kvadratkilometer, et tap på 14 prosent. I årets første seks måneder har området krympet ytterligere 12 prosent. Per 4. juli kontrollerer IS om lag 68.300 kvadratkilometer i Irak og Syria, står det i analysen.

I en lignende analyse fra det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon i mai, het det at IS har mistet rundt 45 prosent av området sitt i Irak, og mellom 16 og 20 prosent av området i Syria. IHS-analysen har ikke brutt ned prosentandelen på landnivå.

Flytter fokus

Tapene innebærer trolig at IS kan komme til å mangedoble forsøkene på å gjennomføre store angrep, advarer IHS-senioranalytiker Columb Strack.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mens området der det er erklært et såkalt kalifat krymper inn og det blir stadig klarere at prosjektet vakler, kommer gruppen til å omprioritere opprøret. Dessverre regner vi med en økning i masseangrep, samt sabotasje av økonomisk infrastruktur i Irak og Syria, og lenger unna, inkludert i Europa, sier han.

Al-Qaida

Dagen før IHS la fram sin analyse, sa Frankrikes president François Hollande at han vil ha et internasjonalt initiativ mot andre opprørsgrupper, og særlig mot Nusrafronten, som regnes for Al-Qaidas forlengede arm i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– IS er på tilbaketog, det er ikke engang noe å diskutere. Men vi må nå unngå en situasjon der andre grupper blir styrket som følge av at IS blir stadig mer svekket, sa Hollande på sidelinjen av NATO-toppmøtet i Warszawa lørdag.

Han trakk særlig fram Nusrafronten som en gruppering som kan tjene på at hele verdens øyne er festet på å bekjempe IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må koordinere innsatsen vår mot IS, men vi må også være effektive mot Nusrafronten, sa Hollande.

Hollandes budskap er særlig rettet mot Russland og USA. Russland foreslo i mai å utføre flyangrep i samarbeid med USA mot jihadistmål i Syria, men Det hvite hus avviste forslaget. Denne uken kom det imidlertid en uttalelse fra Washington der det heter at USA «står ved sin forpliktelse til å bekjempe IS og Nusrafronten», og i en telefonsamtale onsdag sa president Barack Obama til sin russiske kollega Vladimir Putin at de to landene bør «intensivere» samarbeidet i Syria.