Meny

Politiet: Dallas-skytter planla storangrep

Politiet har navngitt Micah Xavier Johnson som mannen som mistenkes for å ha stått bak Dallas-angrepet. Foto: Handout / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angriperen i Dallas hadde på forhånd øvd seg på å sprenge bomber og planla en eller annen form for storangrep før snikskytterangrepet fant sted, opplyser byens politimester.

– Den mistenkte hadde øvd seg på å detonere eksplosiver. Materialene var av en slik type at de kunne skapt voldsomme ødeleggelser i byen vår og i den nordlige delen av Texas, sa politisjef David O. Brown søndag.

Etterforskernes mistanke er basert på grunnlag av funn av ingredienser til å lage bomber og innholdet i en manual der den mistenkte, Micah Xavier Johnson, hadde skrevet om militærtaktikk, ifølge Brown.

– Vi er overbevist om at denne mistenkte hadde andre planer. Og vi mener at drapene i Minnesota og Louisiana bare kastet mer ild på bålet hans til å fremskynde planene og bruke demonstrasjonen i Dallas som en sjanse til å la sin vrede gå ut over våre politifolk, sa Brown til CNN søndag.

Blodbokstaver

Johnson hånet politiet da de forsøkte å forhandle med ham under den flere timer lange forskansingen i et parkeringshus, sa politisjefen videre.

– Han lekte seg, lo av oss, sang, og spurte hvor mange politifolk han hadde drept, og sa at han ville ta livet av enda flere, sa Brown.

På et tidspunkt, da Johnson tilsynelatende var såret, skrev han bokstavene «RB» med sitt eget blod på veggen der han hadde forskanset seg. Det er uklart hva bokstavene betyr, sa Brown søndag.

Les også: Politiet i Dallas jaktet på ny mistenkt i garasjeanlegg

Folk har i helgen tent lys og lagt ut blomster foran Dallas-politiets hovedkvarter. Foto: Carlo Allegri / Reuters

Drept av robot

25 år gamle Johnson ble til slutt drept av en fjernstyrt robot utstyrt med eksplosiver. Brown forsvarer handlingen med at det var for farlig å sende inn folk.

Fem politifolk var forut for forskansingen blitt skutt og drept. Ytterligere sju politifolk ble såret, i tillegg til at to sivile også ble såret.

Johnson var en svart mann fra Dallas-forstaden Mesquite. Han hadde tidligere tjenestegjort i Afghanistan og tilhørte den amerikanske hærens reservestyrker.

Les også: Dallas-politiet brukte robot til å drepe gjerningsmann

Rasistisk motiv

Under forskansingen krevde han å få snakke med en svart politiforhandler.

Han sa til politiets forhandler at han ønsket å drepe hvite folk, særlig hvite politifolk. Politiet har opplyst at han siktet direkte på ofrene. Alle var hvite.

Johnson hadde på forhånd satt seg inn i ruten for det planlagte demonstrasjonstoget i Dallas, og dette, sammen med hans militære bakgrunn, var kunnskaper han brukte da han begynte å skyte målrettet mot dem, sa Brown søndag.

Les også: Afghanistan-veteran utpekt som gjerningsmannen i Dallas

Obama: Forkastelig

I helgen har det vært holdt omfattende demonstrasjoner mot politiets behandling av svarte amerikanere. Politiet har måttet håndtere konkrete trusler, og en rekke folk er blitt pågrepet.

USAs president Barack Obama, under et besøk i Spania søndag, sa at enhver form for vold mot politi er en type «forkastelig kriminalitet som må straffeforfølges».

– Hver gang folk som er bekymret over strafferettslig rettferdighet angriper politifolk, gjør dere saken en bjørnetjeneste, sa Obama søndag.

– Hvis vi, rent retorisk, skulle skjære alle i politiet over én kam uten å anerkjenne at mesteparten av politifolkene gjør en virkelig god innsats for å beskytte folk, på en rettferdig og rasenøytral måte, hvis man ikke gjør det, så kommer vi til å miste mange allierte i arbeidet med å søke reformer, sa han videre.

Obamas besøk i Spania blir nå avkortet på grunn av Dallas-angrepet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus