Meny

Fem år etter opprettelsen av Sør-Sudan:

Sørsudanerne fortsetter å drepe hverandre

HELLER MAKTKAMP ENN NASJONSBYGGING: Sør-Sudans president Salva Kiir sammen med visepresident og tidligere opprørsleder Riek Machar (til venstre) i presidentpalasset, samme dag som nye kamper brøt ut mellom Kiirs og Machars styrker. Foto: Stringer / Reuters/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 272 personer er drept i sammenstøtene i Sør-Sudans hovedstad Juba i helgen, melder Reuters. Frykten stiger for en ny borgerkrig.

Fakta om Sør-Sudan:

Ble selvstendig nasjon 9. juli 2011 etter en 22 år lang borgerkrig med Sudan, som endte med en fredsavtale i 2005. Norge, USA og Storbritannia spilte en viktig rolle i å få på plass avtalen.

* Den tidligere opprørsgeriljaen SPLM/A dannet regjering i Sør-Sudan.

* I 2013 ga president Salva Kiir visepresident Riek Machar sparken etter en langvarig maktkamp. I desember eksploderte maktkampen i voldelig konflikt. De to lederne mobiliserte folkegruppene de tilhører, dinka og nuer, til kamp mot hverandre.

* Titusenvis er drept og 2,5 millioner sendt på flukt i den over to år lange borgerkrigen. Over 6 millioner mennesker er avhengige av nødhjelp.

* Kiir og Machar undertegnet en fredsavtale i august i fjor. Avtalen forutsatte at Machar skulle gjeninnsettes som visepresident.

* Sør-Sudan fikk 472 millioner kroner i norsk bistand i fjor. Det meste har gått til nødhjelp. (©NTB)

Juba/Oslo: De fleste av de drepte er soldater, men blant de døde er også 33 sivile, opplyser en kilde i landets helsedepartement til nyhetsbyrået.

Kamper mellom soldater som er lojale mot president Salva Kiir og dem som støtter visepresidenten og tidligere opprørsleder Riek Machar, brøt ut igjen fredag. Trass i at de to lederne begge manet til ro, ble det meldt om kamper både lørdag og søndag.

FN rammet

Både skuddveksling, artilleriild og ild fra stridsvogner og helikoptre kunne søndag høres i et område av byen som ligger like ved en FN-base.

Ifølge tjenestemenn og vitner gikk soldater fra regjeringshæren SPLA også til angrep på hovedkvarteret til den tidligere opprørshæren SPLA-IO i Jebel-området, skriver Sudan Tribune.

I det samme området har FN-delegasjonen i Sør-Sudan (UNMISS) en leir der 25.000 internflyktninger holder til. Også UNMISS ble rammet av kampene.

– Situasjonen er virkelig ille. Jeg har mange falne hos oss. Jeg tror det kan være mellom 50 og 60, i tillegg til dem fra i går, sier en offiser i leiren, som legger til at noen av de døde er sivile.

I tillegg var det kamper i Gudele-området, der SPLA-IO har en annen base der Riek Machar holder til. Det har vært store eksplosjoner i området, og mange har rømt fra hjemmene sine, forteller beboere, ifølge AP.

Kampene skjer samtidig som Sør-Sudan forsøker å kare seg på beina etter den drøyt to år lange borgerkrigen som har lagt den unge nasjonen i grus. Flere titusen er drept og 2,5 millioner sendt på flukt.

Lørdag var det fem år siden landet fikk sin selvstendighet, men feiringen ble avlyst.

Les også: Norge krever vilje og ansvar fra partene i Sør-Sudan

Fordømmer

Lørdag morgen ble minst 150 døde brakt til et likhus i Juba etter intens skuddveksling fredag mellom eks-opprørere og regjeringssoldater ved presidentpalasset, der president Salva Kiir og visepresident Riek Machar satt i møte. Kampene skal deretter ha spredt seg til andre deler av byen.

De nye kampene skaper frykt for at Sør-Sudan igjen skal skli inn i en blodig borgerkrig. Helgens sammenstøt i Juba har flere likhetstrekk med kampene i 2013, som raskt eskalerte til en svært blodig borgerkrig som varte inntil fredsavtalen ble undertegnet i august i fjor.

Både FNs generalsekretær Ban Ki-moon og leder for Den afrikanske union (AU) Nkosazana Dlamini-Zuma har fordømt de nye angrepene.

Les også: FN skal granske menneskerettighetsbrudd i Sør-Sudan

– Ikke interessert i krig

En talsmann for SPLA-IO, James Gatdet Jak, bedyrer imidlertid overfor Sudan Tribune at verken de tidligere opprørssoldatene eller ledelsen er interessert i å vende tilbake til krigen.

Samtidig beskylder han Salva Kiir for enten ikke å ha kontroll på sine soldater, eller for bevisst å provosere fram en tilbakevending til borgerkrigen.

Kiir og Machar forpliktet seg i fjor til å følge en stram fredsplan, som blant annet la opp til avvæpning av soldater, gjennomføring av en rekke reformer for å berede grunnen fram til et nyvalg om 30 måneder, få økonomien på skinner igjen, samt å gjennomføre et rettsoppgjør etter borgerkrigen.

Men hele prosessen har stått i stampe i lengre tid.

– Det er rett og slett ingen genuin interesse i å gjennomføre fredsavtalen, sier tidligere medlem av FNs ekspertpanel for Sør-Sudan, Luuk van de Vondervoort til magasinet Foreign Policy.

Les også: Amnesty anklager sørsudanske soldater for krigsforbrytelse

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus