Minst 16 drept i demonstrasjoner i Kashmir

Indisk politi står vakt foran stengte butikker under portforbudet i Srinagar i Kashmir. Foto: Danish Ismail / Reuters / NTB scanpix
Indisk politi står vakt foran stengte butikker under portforbudet i Srinagar i Kashmir. Foto: Danish Ismail / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Indiske regjeringsstyrker har skutt og drept minst 16 menn og såret mange andre demonstranter som trosset et portforbud for å delta i en separatistleders begravelse i Kashmir.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Burhan Muzaffar Wani, operasjonssjef for den største opprørsbevegelsen Hizbul Mujahideen, ble drept sammen med andre opprørere i et sammenstøt med indiske styrker fredag.

Han var sterkt beundret av unge muslimer i Kashmir, og myndighetene innførte unntakstilstand med portforbud i påvente av omfattende protester.

Les: Separatistleder i Kashmir drept i India

Da nyheten spredte seg, begynte demonstrasjoner og trefninger i flere nabolag sør i Kashmirdalen. Flere tusen demonstranter kastet stein mot indiske soldater, som svarte med skarp ammunisjon og tåregass. To anonyme politifolk sier at minst 60 sivile ble såret i kampene.

Les også: Flere drept og såret i demonstrasjoner i Kashmir

Allerede lørdag kveld var dødstallet kommet opp i ti, og ytterligere fem døde av skadene på sykehus i løpet av natt til søndag. Søndag ble enda en person drept i et sammenstøt i Pulwama-regionen, ifølge indisk politi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 90 soldater fra regjeringsstyrkene ble såret i trefningene, i tillegg til godt over 100 demonstranter. For enkelte er skadene kritiske.

Kashmir er delt på midten mellom India og Pakistan, men begge land gjør krav på hele regionen. De to naboene har flere ganger vært i krig om Kashmir, der de fleste er muslimer. I den indiske delen av området har væpnede opprørere siden 1989 kjempet for uavhengighet eller tilslutning til Pakistan, noe flertallet av befolkningen støtter.